På långt håll både syns, hörs och känns julstämningen som infunnit sig på torget i Fornåsa.

Klockan är strax före 17 på lördagskvällen och torget sjuder av liv, julmusiken strömmar ut från högtalarna på de minst sagt spekatakulära ekipagen som radats upp på parkeringen. Doften av varm glögg och pepparkaka är påtaglig.

Vad är det som händer här ikväll?

Artikelbild

| Anna-Maria Eriksson

–Vi kör vår Cristmas Cruise för andra året i rad så jag antar att vi är på gång att starta en tradition, säger Michael Swanö som är en av arrangörerna. 

Vad är Cristmas Cruise?

Man kan säga att det är som en klassisk cruising för jänkebilar fast vi kör med traktorer och vagnar så att alla kan få åka med. På somrarna åker vi på utflykter till exempel fordonsträffarna i Vadstena och Borensbergs parken. Men vi fick för oss att det väl kunde vara kul att göra något även på vintern. 

Ja, det är verkligen stiligt smyckade åkdon ni har, jag antar att ni haft en hel del tid att förbereda er?

Artikelbild

| Björn Paulsson

Jo visst tar det sin tid men vi gör ju en hel del kul ihop. Var och en har koll på sina uppgifter, när det väl är dags så är vi snabbt på plast och kommer igång.

Är du ensam arrangör?

Artikelbild

| Anna-Maria Eriksson

Nej då, det är jag, Hampus Heljelid, Sara Ingemarsson, Fredrik Wall och Björn Paulsson med flera som brukar ge oss ut på äventyr med våra traktorer, mopeder och ja, det kan nog vara lite vad som för åkdon. 

Och ordnat med glögg, pepparkakor och skumtomtar har ni med

Artikelbild

| Hjalle Swanö

Det är den lokala matbutiken som har sponsrat med det. Det är ju toppen att vi kan bjuda på något gott ihop med åkturen.

Vilka är det som åker med på vagnarna?

Artikelbild

| Hjalle Swanö

–Alla som vill får åka med, vi gjorde ett evenemang på Facebook för att få ut budskapet. Det ser ut som att det blir jättebra uppslutning, vagnarna är fulla och åldern på de som åker med är från 4 månader till uppåt 80 år. Jätteroligt att så många hänger på. Det är inget krav att man har julig klädsel men i år har vi helt fullt med tomtar, både stora och små.

–Vi har också pratat med personalen på Villeborgs ålderdomshem så de är säkert vid fönstren och vinkar när vi rullar förbi.

Artikelbild

| Hjalle Swanö

Och nog vinkas det alltid, karavanen rullar från torget med fulla vagnar strax efter 17 och i över en timme fylls Fornåsa med svängig julmusik och i fönstren och på farstukvistar syns glada människor som vinkar när kortegen rullar förbi. Julen har verkligen kommit till Fornåsa.