Kommunen säger nej till ny kyrklig förskola

Motala församling har ansökt om att bedriva förskola i kommunens nybyggda lokaler på väster. Men kommunen säger nej – de vill bedriva egen verksamhet.

Mark Henriksson (M), ordförande i bildningsnämnden, ser gärna de privata aktörerna som komplement till den kommunala driften.

Mark Henriksson (M), ordförande i bildningsnämnden, ser gärna de privata aktörerna som komplement till den kommunala driften.

Foto: Henrik Gedda

Motala kommun2019-11-21 06:00

I oktober berättade Alliansen att de ville öppna upp för att fler privata aktörer skulle kunna ta sig in på marknaden för förskolor. Nyligen tackade man nej till Motala församlings intresseanmälan för att etablera sig i nya lokaler på väster.

– För min del handlar det om att vi som kommun kan sköta driften väldigt bra själva. Privata entreprenörer kommer ju in mer med ett helhetskoncept med byggnation och byggnader själva. Då blir det en helt annan diskussion. Någonstans i den pengen som kommunen betalar ut till privata entreprenörer så ingår det att dom ska stå för byggnaderna själva. Vi har blivit kontaktade av intressenter som vill bygga förskolor och då är det ett perfekt komplement till den kommunala driften, säger Mark Henriksson (M), bildningsnämndens ordförande.

Att kommunen ska stå för lokalerna är inte Alliansens plan.

– Att vi ska bygga en byggnad som vi sedan låter någon annan driva, det finns inte riktigt det incitamentet. Det kan vi göra själva då. Men om en entreprenör kommer och vill etablera sig och ordna med lokaler och starta en förskoleverksamhet, då är vi hemskt tacksamma för sådana initiativ, säger Mark Henriksson.

Blir det inte en osäkrare marknad om man ska förlita sig på att andra aktörer ska bygga?

– Det gör vi inte, utan vi ser det mer som ett komplement. Det finns andra kommuner i Sverige som har en väldigt liten del kommunala skolor och förskolor, men så är inte våran ambition i Motala. Vi vill ha en god kommunal bas men vi vill ha privata entreprenörer som komplement, säger Mark Henriksson.

Bildningschef Per-Arne Sterner förtydligar att man inte säger nej till kyrkan som huvudman, då kyrkan bedriver tre förskolor i kommunen.

– I det här sammanhanget var det en tidig diskussion med den förra majoriteten om att kommunen skulle bygga en förskola och låta någon hyra lokalerna och bedriva verksamhet. Det vi har sagt nu är att vi ska bygga den här förskolan men vi vill bedriva egen verksamhet som huvudman. Så det är inte konstigare än så.

Tar man tillvara på kyrkans intresse?

– Kyrkan lika välkomna som alla andra att öppna förskolor, säger Per-Arne Sterner.

Per-Åke Ekstrand som är kanslichef i Motala församling, säger att de, trots avslaget, kommer fortsätta fundera på hur de kan utveckla verksamheten.

– Men det förändrar inte vår befintliga verksamhet, säger han.

Per-Arne Sterner, bildningschef.
Per-Arne Sterner, bildningschef.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!