Konkurrensverket utreder Motala kommun

Revisorerna fann att kommunen gjort inköp för miljonbelopp i strid mot gällande regler. Nu inleder också Konkurrensverket en utredning.

Konkurrensverket utreder Motala.

Konkurrensverket utreder Motala.

Foto: Claus Gertsen/TT

Motala kommun2019-10-22 18:00

Under hösten rapporterade tidningen att revisionen funnit stora brister i hur kommunen hanterat inköp och upphandlingar där man handlat för miljonbelopp utan att ha avtal med företagen. Efter artikeln har också Konkurrensverket reagerat. I ett brev till kommunen skriver de att de uppmärksammat att kommunen ska ha genomfört direktupphandlingar till värden som överskrider gränsen enligt lagen. "Vi har mot bakgrund av ovanstående påbörjat en utredning för att närmare granska vad som har skett", skriver de.

– Det här visar att de har bra mediebevakning. Det är något som vi behöver ta intryck av och det här är något som vi behöver ta ansvar för. Vi granskas av myndigheter och vi behöver tänka på att det inte bara gäller att se till att vi följer lagen vid upphandlingar utan också däremellan, säger kommundirektör Peter Ingesson.

Det är framför allt två fall som Konkurrensverket nu vill ha mer information kring och där de begär att kommunen ska lämna en redogörelse. I det ena fallet har kommunen avtal med företaget kring andra tjänster, men där har man använt dem för insatser som man alltså inte har avtalat om.

– Där finns ett avtal i botten, men det gäller inte för de här insatserna, säger Peter Ingesson.

I det andra fallet handlar det om it-tjänster där kommunen tagit del av tjänster och att man sedan inte haft full koll på licenser och avtal.

– Vi har inte gjort en upphandling så det har i det här fallet saknats avtal. Så är det, säger Peter Ingesson.

Han säger att kommunen återupptagit ett arbete för att se över sin inköpsorganisation för att minska antalet personer som har möjlighet att köpa in varor och tjänster.

Konkurrensverket vill också ha information om konkurrerande företag påverkats av att kommunen inte genomfört upphandlingar. Peter Ingesson uppger att de inte har någon information.

Det handlar om stora belopp som ni totalt sett köpt in för och där det saknats avtal. Vad säger du om det?

– Det kan snabbt bli stora belopp när man inte har kontroll. Vi har haft en för decentraliserad organisation kring det här, säger han.

Hur ska ni få bättre kontroll på läget?

– Vi ska minska organisationen för vilka som har möjlighet att beställa och göra inköp. Vi ska också göra tydligare och bättre kontroller av det som köps in, säger Peter Ingesson.

När har ni bättre kontroll på läget?

– Det här är ett prioriterat arbete under 2020, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!