Det är från Borensberg och till grannstaden Mjölby som Elina Langerud, nyss fyllda 18, har flyttat tillsammans med sin pojkvän Johannes Kagg, 23 . Nu har de tillsammans startat upp ett nytt liv med varandra och deras gemensamma son Nils, som snart blir fyra månader.

Nils jollrar nöjt i vagnen en stund innan han vill komma upp och säga hej, medan Elina berättar om första tiden som mamma:

– Det är verkligen världens största grej. Jag har drömt om det sedan jag var tolv år. Jag tänkte att det skulle vara spännande att gå emot normen, men sedan förstod jag att det aldrig skulle funka. Men under 2016 träffades jag och Johannes och då ändrades mina tankar. Han kändes som rätt person att bli pappa till mina barn. Vi planerade noga med skola, ekonomi, teoretiskt och praktiskt, och insåg att det faktiskt skulle funka. 

Artikelbild

| Julia Djerf

Hur reagerade du på graviditeten?

– Jag blev så chockad. Vi hade aktivt försökt bli gravida i sju månader och jag tog minst ett graviditetstest om dagen för jag så gärna ville att det skulle visa positivt. Plötsligt var det den första mars och jag såg ett litet, svagt streck. Jag tänkte att antingen är jag väldigt ivrig eller så är jag faktiskt gravid, säger Elina och skrattar.

Hon köpte genast ett digitalt test för att verkligen vara på den säkra sidan. De fem minuterna medan graviditetstestet laddade var den längsta väntan i hennes liv. När svaret kom förstod hon att hon inte bara var ivrig, hon var faktiskt gravid. 

– Dagen som jag hade väntat på i fem år var äntligen här.

Artikelbild

| Julia Djerf

Den enda som inte blev glad över beskedet om graviditeten var Elinas mamma.

– Hon frågade hur jag hade tänkt och varför jag inte kan vänta, men vad är det som säger att jag skulle vara mer redo när jag är 30? Nu får jag dessutom tio år mer tillsammans med min son och han får en chans att träffa mina mor- och farföräldrar. I vuxnas ögon är det osmart att bli gravid när man pluggar, men om de bara sätter sig ner och lyssnar på någon som faktiskt har planerat sin graviditet hela livet så är det plötsligt inte så osmart längre.

Artikelbild

| Julia Djerf

Så snart Elinas mamma låtit beskedet sjunka in så blev hon jätteglad. Hon började kolla efter barnvagnar och engagera sig i graviditeten.

– Nu är Nils hennes allt. Jag tror att hon mest blev arg för att hon blev rädd.

Artikelbild

| Julia Djerf

Den nyblivna mamman tittar ner på snart fyra månader gamla Nils och kärleken spirar mellan de två liven. Det går inte obemärkt förbi vilket band de redan skapat sinsemellan. Men det tog ett tag innan de fann varandra.

– Jag kände aldrig den där bebislyckan som alla pratar om. Det var mer ansvar. Jag låg mest där och kände att ”okej, nu är jag mamma, hur ska det här gå?”. Jag var livrädd att jag inte skulle börja älska mitt barn. Jag kände en enorm skam, för här hade jag gått och längtat efter barn i flera år och så tyckte jag inte om honom. 

Artikelbild

| Julia Djerf

Hon berättar vidare om hur hon redan vid första eller andra besöket tog hon upp sin situation med barnmorskan på barnavårdscentralen. Hon fick genast veta att det är helt normalt att ha både de tankarna och känslorna. Efter två-tre veckor började kärleken att växa fram och nu är Elina och Nils oskiljaktiga.

– Nu skulle jag inte kunna gå en minut utan honom, men det är jättesvårt att älska någon man aldrig har träffat och jag tror det är viktigt att prata med någon professionell om de känslorna. Jag har fått jättebra hjälp från psykologer och kuratorer.

Artikelbild

| Julia Djerf

Efter hjälpen är Elina hur nöjd som helst över valet att bli mamma tidigt, trots att beslutet inneburit mycket ansvar och planering.

I oktober 2018 hoppade Elina av gymnasiet. Nils föddes knappt en månad senare. Nu har hon precis tagit upp sina studier igen och pluggar andra året på handelsprogrammet. Målet är att hon ska gå ut tvåan nu i vår och sedan ta studenten nästa år, precis som hon skulle ha gjort om Nils inte fanns med i bilden. 

Artikelbild

| Privat

Ibland får Elina frågan om hur hon känner kring allt hon missar genom att skaffa barn så tidigt.

– Jag känner inte att jag missar något. Jag skulle till exempel aldrig få för mig att gå ut på krogen medan det är det enda som vissa 18-åringar drömmer om. Folk frågar också om jag inte vill resa till exempel, men det hade jag inte haft råd med nu i alla fall. Då reser vi hellre när vi är 35 och Nils ändå är 18 och klarar sig själv. Jag har ingen brådska, men det var brådskande att skaffa barn för jag ville det så gärna.

Artikelbild

| Julia Djerf

Dessutom verkar Elina ändå hitta tid för sig själv också, vid sidan av det nya livet. Hon driver dels en blogg, men också en youtube-kanal där hon delar med sig av sitt liv som ung mamma. Tanken med kanalen är att krossa folks fördomar.

– Jag vill visa att man kan lyckas även om man är ung och fortfarande pluggar. Om någon som tittar skulle vara i min ålder och längta efter barn så vill jag också visa att det går.

Bloggen startade hon upp samma dag som hon fick reda på graviditeten.

– Jag ville ha någonstans där jag kunde skriva av mig och hitta råd och tips från mig själv i efterhand. Strax innan Nils kom kände jag att jag behövde starta en youtube-kanal också, för att jag inte skulle ha tid för bloggen på samma sätt sedan, men jag ville ändå fortsätta visa att det går att leva ett vuxenliv fast man inte är vuxen. 

– Det är inte lätt, men det är värt det. Jag har inte åkt på en räkmacka till livet jag lever idag. Jag har kämpat och gått igenom en svår graviditet och dessutom jobbat höggravid. Nu lever jag snarare lite räkmacka istället, men det blir det ändring på snart när det är dags att ta körkort.

Elina ler, och det går inte att ta miste på hur lycklig eller trygg hon är i livet som hon kämpat sig till idag.