Skrivandet har funnits med Lotta Lexén i hela livet:

– Jag har alltid gillat att skriva. Allt från brev till mötesprotokoll. Jag tycker om att uttrycka mig i skrift.

Men att skriva en bok slog ned som en blixt från klar himmel:

Artikelbild

| Uppföljare. På fredag släpper Lotta Lexén sin andra bok, "Förlust".

– Det var inget jag gått och tänkt på. Men när hösten kom för några år sedan så sa en av sönerna att nu luktar det vinter. Det blev lite av ett startskott och det var det första jag skrev ner när min första bok, ”Genom dig”, blev till. Dofter är viktiga för mig. Jag började fundera kring vad vi kan snappa upp från dofter. Min huvudperson kan utläsa saker ur dofter, förnimmelser. Hur ska hon använda den förmågan i sökandet efter en brutal mördare? Det är grunden till boken, berättar Lotta Lexén.

”Genom dig” blev klar 2012 och sedan började kampen för att få den utgiven, men det var inte så enkelt:

– Jag skickade boken till 5-6 av de större förlagen, men ingen nappade. Det kändes givetvis tungt och jag blev lite moloken. Boken fick ligga ett tag. Men min man ”Mange” började prata allt mer om att vi skulle ge ut boken själva. Jag var skeptisk, men han gav sig inte och tur var det.

Magnus startade ett förlag och fixade så att boken kunde ges ut. Drygt 3 000 böcker trycktes och en dag dök lastpallarna upp på garageuppfarten:

Artikelbild

| Nervöst. På fredag är det release för nya boken. "Förhoppningsvis blir den bra mottagen", säger Lotta Lexén.

– Jag skrattade så jag tjöt. Det var sjukt mycket böcker. Var skulle vi göra av alla?

Nu började också den svåra biten:

– Att skriva boken var enklast. Nu skulle vi marknadsföra boken och det var ett nytt kapitel. Det har varit massor av jobb, men fantastiskt kul. Böckerna säljer ju inte sig själva vid garaget direkt, så det var bara att sätta i gång. Vi har fått jättefin stöttning av flera lokala handlare. Det har varit otroligt värdefullt.

Försäljningen av ”Genom dig” har gått mycket bra. 2 500 exemplar har sålts, så det är inte så många kvar.

– Vi är jättenöjda. Nu återstår det att se hur uppföljaren ”Förlust” blir mottagen. Det är nervöst, men jag har så mycket annat att tänka på just nu. Det kanske är bra, då släpper lite av nervositeten. Jag har nämligen efter 19 år som lärare på Platengymnasiet hoppat på ett nytt jobb som utbildningsstrateg på Östsvenska yrkeshögskolan. Helt nya saker. Spännande, men mycket nytt så jag är ganska utmattad.

”Förlust” är en fristående fortsättning på första boken:

– Den handlar om människoöden. Två kvinnor med hemligheter och vad som formar oss. Blodsband, vad har vi med oss i generna. Jag går absolut inte till botten med arv och miljö, men gillar det ämnet. Det är en lättläst deckarroman med lite djup.

Blir det en tredje bok?

– Jag har lämnat trådar i ”Förlust” som jag kan ta upp i en tredje bok, men det finns ingen synopsis. ”Förlust” skrev jag för att jag fick fin respons på ”Genom dig”, så om det blir en trea beror nog mycket på hur den nya boken tas emot.

”Förlust” blev klar i vintras. På fredag blir det releaseparty och på lördag ska Lotta sälja boken på Husbyfjöls marken:

– Det blir ett väldigt nyktert releaseparty för min del. Jag ska upp tidigt på lördag. Jag har sålt första boken på Husbyfjöl och det gick bra, så det är av den anledningen som boksläppet nu sker i samband med marknaden.