Inbrottet upptäcktes under annandag påsk. En av ägarna till företaget på Fabriksgatan, Sven William, uppger att tjuvarna kom över åtta båtmotorer till ett värde av cirka 1,2 miljoner kronor.

– Man har brutit sig in i en lokal och tagit fyra helt nya Yamahamotorer. Resten var lätt begagnade och satt på båtar utomhus, säger han.

Polisen arbetar nu intensivt med ärendet. Vid en brottsplatsundersökning hittades spår som kan få avgörande betydelse, bland annat fingeravtryck.

– Vi hoppas att det ska kunna ge träff. Ofta är det utländska ligor som genomför den här typen av stölder. Det krävs att flera personer är med, de här motorerna väger ju väldigt mycket, säger Andreas Eriksson, förundersökningsledare vid Motalapolisen.

Utredarna jobbar brett men ett spår är särskilt intressant.

– Vi kollar på tidigare händelser. De hade en stöld 2016 där vi ser likheter vad gäller tillvägagångssätt, vad för gods man tillgriper och hur de har tagit sig in, säger Andreas Eriksson.

Sven William ser tydliga likheter mellan stölderna. Han uppger att de största motorerna väger över 200 kilo och menar att det krävs både planering och resurser för att lyckas med kuppen.

– Det måste vara fråga om ett beställningsjobb. Det känns ju inte som en spontanstöld av någon småtjuv direkt, säger han.

Den grova stölden inträffade någon gång under natten mot måndag och polisen är intresserad av vittnesiakttagelser från den tidpunkten.