Under tisdagskvällen var det full aktivitet på Radiomuseet, när årets sommarutställning invigdes inför en nostalgisk besöksskara.

– Det finns mer än man tror här. Man tänker att Radiomuseet ska vara mest teknikhistoria, men det finns något för alla här, sa besökaren Erik Carlberg.

Under kvällen fick besökarna en tur tillbaka till 1950-talet och framförallt en guidning genom radions plats i historien. Detta till tonerna av Lenas Trio som spelade tidsenlig 50-talsmusik.

Artikelbild

| Camilla Gullin och Eva Modén står bakom uställningen. Eva: "Det är faktiskt min gamla baddräkt som hänger där bakom.".

– Vi sätter radion i en samhällskontext och vill få besökarna att förstå hur teknik och samhälle samverkar. Här möts de av en sandstrand som föreställer Varamon och visar hur ett semesterfirande kunde se ut då. Sen lyfter vi även tyngre händelser som kalla kriget och har även en utställning av Lennart Hyland som skulle fyllt 100 år i år, säger Camilla Gullin som är museiintendent och till dagen klädd i tidstypiska kläder.

Camilla har tillsammans med Eva Modén (som var projektledare fram till pensionen i maj) byggt utställningen och tycker att många av 1950-talets trender har kommit tillbaka och blivit moderna igen.

–  Mode, designen och musiken funkar även idag. Ta till exempel stringhyllan och kobratelefonen som är moderna igen.

Idag, 26 juni, öppnar museet för allmänheten och håller öppet onsdag till söndag fram till sista augusti. För besökarna gäller fri entré.