Motorhistoriska sällskapet i Sverige, MHS, är en av landets äldsta och största föreningar för ägare av veteranfordon.

Föreningen grundades 1965 och har i dag omkring 6 000 medlemmar och 15 000 fordon registrerade i sin matrikel.

Varje år anordnas ett antal veteranbilsrallyn runt om i landet. I år fick Motala äran att stå värd för det stora så kallade Årsrallyt, med fordon från hela 1900-talet.

Artikelbild

| Många blickar och glada miner brukar det bli när Göran och Helen Millving är ute med sin pärla från 1958.

– En del av vår kulturhistoria. Jag gillar gamla, fina saker och vill vårda vårt kulturarv, sade Henrik van Rijswijk från MHS.

Första start gick från hamnen klockan 11 och banan sträckte sig cirka tio mil, via Skänninge, Tåkern, Rökstenen, Alvastra, Omberg, Vadstena och tillbaka upp till Motala.

Innan dess fanns det gott om tid att ta sig en titt bland bilarna.

– Huvuddelen av våra registrerare fordon är personbilar, men allt upp till 25 år och upp till fyra hjul kan vara med i klubben, från motorcyklar till lastbilar och traktorer, sade Henrik van Rijswijk.

Artikelbild

| Vas med blommor - en självklarhet i bilen.

Göran och Helen Millving kom från Linköping med sin MG MGA från 1958. En riktig pärla, som får många blickar och glada leenden när paret är ute och åker. Båda var tidstypiskt klädda dagen till ära, precis som flera andra deltagare.

– Kläderna ökar känslan, sade Helen.

Artikelbild

| Henrik van Rijswijk samlar på Mercedes och Ford. "En del av vår kulturhistoria", sade han.

– Ja, det blir lite speciellt. Inte som på en vanlig träff där folk mest står och tittar på bilar och sparkar på däck, sade Göran lite skämtsamt.

Pelle Lundström från Enköping rullade in i Motala med hustru och två hundar i sin T-Ford.

Artikelbild

| T-Ford med hund.

– Jag har haft bilen sedan 1966, men den var inte färdigrenoverad förrän 2002. Så nu kör så mycket jag kan. Mellan 450 och 500 mil om året brukar det bli, sade han.