Hjärtstartaren sattes upp för en vecka sedan.

– Det är helt nytt, vi har skrivit på Borghamns Facebook så att alla vet om det. Det här är en punkt som alla känner till också, alla passerar här så alla kommer se den, säger Claes Dorch, medlem i Borghamns Brandvärn.

Inom en snar framtid kommer brandskyddsföreningen hålla i en HLR-kurs där även maskinen kommer demonstreras.

Artikelbild

– Folk är lite rädda för det här med hjärt- och lungräddning, det är lite speciellt. Eftersom Borghamn är ett litet samhälle så kommer vi utbilda alla som vill i HLR, vi kommer köra en gratiskurs och kommer sätta upp anslag och så vidare, säger Claes Dorch.

Kurserna kommer troligen hållas innan semesterveckorna, med uppföljningskurs efter sommaren. Claes Dorch är själv instruktör i DHLR.

– Det hjälper inte bara att ha en hjärtstartare, du måste veta hur de fungerar också, men de är egentligen helt självgående, säger han.

På hjartstartarregistret.se kan man se var närmsta hjärtstartare finns. Den nya maskinen i Borghamn har än så länge inte kommit till användning.

– Förhoppningsvis kommer vi inte behöva använda den, men de gånger det händer är det bra att den finns, säger Claes Dorch.

Är den svårt att använda?

– Det är jättelätt, det går inte att göra fel ens. Det är helt omöjligt för han berättar precis vad du ska göra, hela tiden, säger Claes Dorch.