Fredagen den 9 juni sattes skyltarna upp på parkeringen och Inger Hellqvist, ägare till Borenshults Café och Grill ringde genast till AB Göta kanalbolag och hon blev helt överraskad och undrade vad som var på gång eftersom hon inte fått någon som helst information trots att hon arrenderar mark av bolaget samt har sin verksamhet i anslutning till parkeringen.

Skyltarna vid parkeringen upplyser om att det är dygnet-runt avgift som gäller, alla dagar i veckan.

– Jag hade inte fått någon information av Göta kanalbolag trots att jag arrenderar mark av dem, säger Inger Hellqvist. Hon fortsätter:

Artikelbild

| Inger Hellqvist är ägare till Borenshults Café och Grill.

– Många kom in till mig under helgen och trodde det var jag som hade bestämt mig för att ta ut parkeringsavgift av mina gäster, men det var det verkligen inte. Avgiften är dessutom på tio kronor i timmen och det är ju dyrast i hela stan. Jag känner mig verkligen överkörd. Här har jag varit med och satsat på området Borenshult och så inför man de här avgifterna. Vill man inte ha folk här nere längre?

Har du upplevt att det varit problem med parkeringar i Borenshult?

– Nej aldrig. Det har aldrig varit något problem som jag upplevt det. Nu kommer folk att parkera längs hela Borensvägen bort mot kyrkan istället.

Har du ingen förståelse för att AB Göta kanalbolag avgiftsbelägger parkeringen?

Artikelbild

| AB Göta kanalbolags VD Roger Altsäter.

– Nej det har jag faktiskt inte. De tar nu betalt av mina kunder. Om en glass kostar 25 kronor så höjs nu priset till minst 35 kronor. De hade kunnat ta kontakt med mig innan för att höra hur jag ser på saken så kanske vi hade kommit på en annan lösning.

Roger Altsäter, VD AB Göta kanalbolag säger i en kommentar till avgifterna i Borenshult:

Artikelbild

| Tio kronor i timmen, dygnet runt för parkering vid Borenshults slussar.

– För oss är det högst naturligt att ta ut en avgift för de som belastar våra anläggningar. Vid Bergs slussar har vi också parkeringsavgifter. Ägarna till oss på Göta kanalbolag har sagt till oss att hitta intäkter för att finansiera Göra kanal och det här är ett sätt.

Varför dygnet-runt avgift - har det varit problem på parkeringen?

– Det är ett standardsätt. Delar av tid eller hel tid.

Hur ser du på att ägaren till Borenshults Café och Grill känner sig överkörd?

– Vid alla förändringar finns det folk som känner det så. När det gäller de event hon har under helger så jobbar vi och vår fastighetschef på att hitta lösningar så att de kan fortsätta och att vi kan komma överens. Det kan exempelvis röra sig om fritimmar när det gäller parkeringen.