Ökat intresse för det övernaturliga

Vidskepligheten lever kvar i vårt samhälle, i allra högsta grad. Men enligt historieprofessor Kalle Bäck har den antagit nya former.

Visst lever skrocken, men den har utvecklats och antagit nya former menar historieprofessor Kalle Bäck.

Visst lever skrocken, men den har utvecklats och antagit nya former menar historieprofessor Kalle Bäck.

Foto: Louise Åsenheim/Arkiv

Motala kommun2019-09-13 06:00

Undviker du att gå under en stege eller att lägga nycklarna på bordet? Kanske spottar du tre gånger över ena axeln när du ser en svart katt springa över vägen. Oron över att något ska hända lever fortfarande kvar hos vissa och inte sällan kan fredagen den 13: e framkalla olustkänslor.

– Men det är mer utpräglat bland äldre människor, säger Kalle Bäck.

Anledningen, säger han, är att de generellt känner bättre till den bibliska historien. Att Jesus korsfästes på en fredag och att de var 13 som satt vid samma bord, när Judas visade sig vara förrädare.

– Allt  kommer från den kristna aposteln. Den allra olyckligaste fredagen sägs vara när den infaller i mars, den tredje månaden. Tretalet kan betyda tur, som tredje gången gillt, men det kan även uppfattas som ett olyckstal, säger Kalle Bäck.

Och vidskepligheten lever kvar i modern tid, i allra högsta grad.

– Det finns hotell som inte har våning 13 och flygbolag som saknar rad 13 på planet då de är rädda för att gäster inte ska boka platser. Men det här finns även i Östergötland. På US i Linköping bedrivs ingen sjukvårdande verksamhet på våningsplan 13.

Visst skrock finns det logiska förklaringar till, fortsätter Kalle Bäck. Att gå under en stege som någon står och målar på är inte särskilt sunt om burken skulle välta. Och nycklar på bordet riskerar att försvinna, säger han.

Trots att många yngre generationer inte är så väl bevandrade i den bibliska historien, gällande fredagen den 13:e, säger  Kalle Bäck att det fortfarande finns mycket vidskeplighet i vårt samhälle.

– Övernaturlighet och skrock försvinner inte utan tar sig andra uttryck än stegar, nycklar och katter. Det finns fortfarande i väldigt hög grad och har till och med vuxit genom media och internet.

Som exempel nämner han medium och astrologer.

– I dag tror många, på fullt allvar, på dem.

Andra exempel på modern skrock, som Kalle Bäck nämner, och vill lyfta ett varnande finger för, är inlägg med falsk faktaspridning, konspirationsteorier, myter och även kedjebrevshot. Väldigt långt ifrån svarta katter, nycklar och uppställda stegar.

– Det blir lite farligt, säger han.

Hur är din egen relation till vidskeplighet?

– Jag kan ärligt svara att jag inte är ett dugg vidskeplig, som forskare är det fakta och bevis som gäller.

En svart katt, en av många saker som för många förknippas med otur.
En svart katt, en av många saker som för många förknippas med otur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!