Oklart vem som ska driva ny simhall

Det blir kommunen som ska ansvara för bygget och ägandet av den nya simhallen. Det har kommunstyrelsen bestämt. Men vem som sköter driften återstår att se.

Kommunen ska bygga och äga den planerade simhalen.

Kommunen ska bygga och äga den planerade simhalen.

Foto: Mostphotos

Motala kommun2019-11-22 18:00

När den tidigare majoriteten utredde Motalas framtida simhall reagerade Allianspartierna kraftigt på att man inte gick vidare med förslag från privata företag om att låta en entreprenör bygga och driva en ny anläggning istället. Nu är det dags att ta ett beslut om hur den nya simhallen vid Lalandia ska uppföras och då är tongångarna annorlunda.

– Vi har beslutat att det är kommunen själv som ska bygga och äga den nya simhallen, säger kommunalråd Kenneth Söderman (L).

Allianspartierna har kommit till den ståndpunkten av två anledningar. Den ena handlar om att man anser att det blir enklare i förhållandet med Lalandia. Det andra är att det helt enkelt blir mer ekonomiskt på det sättet.

– Ett privat företag hade behövt att ta en högre risk med den här typen av byggnation och det hade lagts på hyran. Då hade den blivit väsentligt mycket högre, säger Kenneth Söderman.

Det nya beslutet innebär också att man ska göra en så kallad samverkansupphandling. Det innebär att kommunen och den entreprenör som vinner upphandlingen tar alla delbeslut i uppförandet tillsammans, exempelvis vid olika inköp.

– Det hoppas vi också ska leda till att det blir billigare lösningar, säger Kenneth Söderman.

Från Solidariskt Motalas sida välkomnar man Alliansens besked.

– Det här innebär att vi fortsätter att ha rådigheten över simhallen. Dessutom blir kostnaderna lägre vilket är bra för skattebetalarna, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

Men beslutet som nu tagits i kommunstyrelsen innebär inte att det inte kan bli ett privat företag som sköter själva driften av simhallen. Det menar Alliansens företrädare är en helt annan fråga.

– Det blir en senare fråga. Vi ser gärna att det är en extern aktör om det ger det bästa utfallet, säger Kenneth Söderman.

Den nya simhallen beräknas kosta 300 miljoner kronor att bygga.

– Men det är beräkningar. Först när vi kommer in i projekteringsarbetet kommer vi veta mer exakt vad det landar på, säger Kenneth Söderman.

Inom Alliansen har ni kritiserat S för att inte ta in en privat entreprenör som kunde bygga och driva en ny simhall. Varför har ni ändrat er?

– Det beror på att vi sett att det blir dyrare. Vi är inte beredda att betala mer bara för att det ska bli en privat entreprenör. Det får gärna vara entreprenörer, men inte till vilket pris som helst, säger Kenneth Söderman. 

Karta: Nya simhallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!