Krönika Det är inte lätt att vara klimatsmart. Desto lättare att drabbas av klimatångest. Isarna smälter, ozonhålet växer och trots att vi människor – i varje fall de flesta av oss – har insett att det redan gått för långt, så verkar det så oerhört svårt att vända skutan. Och på andra sidan Atlanten sitter en av de märkigaste männen i världen och hävdar att klimathotet bara är ett påhitt. Ja, i fjol fastslog han att luft och vatten i USA är "rekordrent" och att problemet ligger hos länder i andra delar av världen. Suck.

Vi är inne i Earth Week, en vecka då klimatfrågorna är i fokus och det känns faktiskt som om miljön nu börjar få mer utrymme inom debatten och politiken. Det är liksom svårt att blunda för det som sker. Det är märkligt, för under valrörelsen i fjol var det först efter de massiva skogsbränderna som klimatet kom upp på dagordningen.

Det mest positiva är väl annars att det märks ett växande engagemang från barn och ungdomar. Någon som till viss del hänger ihop med det genomslag som Greta Thunberg fått. Det känns på något sätt som ett lyft att en ung miljökämpe kan bli en förebild för många barn, i en värld full av youtubers och influencers med tvivelaktiga budskap.

Det är många som bara suckar när det pratas klimathot, som menar att det är meningslöst vad ett litet land som Sverige gör för att förbättra situationen när man på andra håll kör på som om ingenting hänt. Och varför ska då själv göra något? Jag tror att den attityden också kommer att dö ut framöver, för alla har vi börjat förstå att det börjar bli bråttom, att det inte funkar att leva som vi gör så mycket längre till.

Sedan är det inte lätt. Visst, man kan källsortera, köpa närodlad mat och åka kollektivtrafik. När det gäller det sistnämnda så så borde det i mitt tycke vara så billigt och smidigt att åka buss eller tåg att det inte, med gott samvete, skulle gå att ta bilen till jobbet. Och på tal om bilar, nu ser det ut att bli en boom av elbilar. Samtidigt kommer rapporter om att tillverkningen av dessa är oerhört skadlig för miljön. Själv köpte jag en diesel för några år sedan. Den var då miljöklassad, skattefri i tre år. Nu känner man sig som en miljöbov när man åker runt i samma bil.

Som sagt, vi befinner oss i slutet av Earth Week och i kväll är det många av oss som släcker lamporna under Earth Hour klockan 20.30 - 21.30. Ibland kan mörkret på något sätt vara ett sätt att sprida ljus.

Trevlig helg!