Omtumlande rubriker och spännande gala

Det var omtumlande rubriker för en vecka sedan, då kommunalrådet blev anhållen.

Mats Bengtssons krönika

Mats Bengtssons krönika

Foto: Thomas Augustsson (montage)

Krönika2019-11-16 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi på MVT gick tidigt ut med hans namn, något som jag fick en del synpunkter och frågor om under de efterföljande dagarna. 

Det kan vara en svår avvägning för vår ansvariga utgivare om namnet på en brottsmisstänkt ska publiceras och vi är vanligtvis mycket återhållsamma, men när den högsta politikern i en kommun blir anhållen misstänkt för ett allvarligt brott så är det näst intill omöjligt att anonymisera. Det handlar om en person som är folkvald och har ett tungt förtroendeuppdrag. Därmed finns ett väldigt stort allmänintresse, något som har en avgörande betydelse i vår bedömning.

Det får omedelbart betydande konsekvenser när en sådan person plötsligt försvinner från den politiska scenen, eftersom han dagligen är involverad i beslut som berör kommuninvånarna. Vi skulle aldrig kunna blunda för det som hänt, såvida vi inte skulle strunta i att rapportera om kommunen för en tid framöver.

Nu återstår att se vad som händer. Kåre Friberg är nu häktad misstänkt för grova brott, men redan före rättegången verkar hans politiska karriär vara över. Vem som ska ta över på hans position ser emellertid ut att vara långt ifrån klart.

Nyheten om kommunalrådet satte emellertid ingen prägel på Motalagalan, som arrangerades på lördagen. Det var även i år oerhört positiv stämning. Som ni kunde läsa så gick vårt pris, Årets Motalaförebild, till Therese Lundqvist, initiativtagaren till hjälpverksamheten Julänglar. Det var en väldigt glad vinnare och det är bara att gratulera, för hon och hennes medhjälpare gör helt klart en beundransvärd insats.

Det var, vilket jag kunde berätta när priset skulle delas ut, en mycket spännande omröstning. Rena thrillern! Vi fick in totalt 552 röster och till slut skiljde det tre röster mellan ettan och tvåan.

Själv var jag inför galan nyfiken på hur den nya konferencieren Stefan Odelberg skulle klara att axla manteln efter Johan Wester, som ju efter tre år satt sin prägel på tillställningen, med sin humor och nyfikenhet och med den kunskap han tillskansat sig om Motala.

Det fanns ingen anledning till oro, Odelberg var suverän. Både spontan och påläst och riktigt rolig!

Slutligen, vill också slå ett slag för vår politikerutfrågning i Petrus Magniskolans aula i Vadstena på tisdag kväll, med start 18.30. Vi hoppas på mycket folk. Om ni inte kan vara där så kommer debatten även att sändas på mvt.se.

Trevlig helg!