Politiker om vikarieläget i förskolan

Ett tufft ekonomiskt läge har lett till ökad restriktivitet gällande att ta in vikarier i förskolan. Nu kommenterar politikerna beslutet.

Det råder återhållsamhet när det gäller att ta in vikarier i inom förskolan.

Det råder återhållsamhet när det gäller att ta in vikarier i inom förskolan.

Foto: Mostphotos

Motala2019-11-22 08:00

Bildningsnämnden väntas gå 19 miljoner kronor back i år. En av verksamheterna som fått ett ökat underskott är förskolan där man nu manat till ökad restriktivitet gällande vikarier. Från början talades om ett vikariestopp, men det väckte skarpa reaktioner och verksamheten tvingades backa.

– Det handlar om restriktivitet, men man ska inte äventyra säkerheten för barnen. Det handlar om att i största möjliga mån göra de restriktioner som går, säger bildningschef Per-Arne Sterner.

Frågan om vikarier i förskolan väcktes under bildningsnämndens möte och politikerna ville få mer information om läget i verksamheten.

– Det vi säger är att det här inte får drabba barnen. Man kommer inte att tumma på säkerheten, säger Mark Henriksson (M), ordförande i bildningsnämnden.

Hur kommer den ökade restriktiviteten att märkas i verksamheten?

– Det som kan hända är att man kan få ställa in vissa saker därför att man inte kan ta in mer personal. Det kan till exempel vara utflykter som inte kan bli av därför att man saknar personal, säger Per-Arne Sterner.

Hur länge ska det vara så här?

– Året ut, säger Per-Arne Sterner.

Förskolan har ett pedagogiskt uppdrag enligt läroplanen, hur ska man klara det om bemanningen fokuseras på att klara säkerheten? Finns det en risk att ni får Skolinspektionen på er?

– Det här kan påverka pedagogiskt, men det handlar inte om sådana effekter att Skolinspektionen kommer att ha några åsikter om det, säger Per-Arne Sterner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!