2010 tog Bostadsstiftelsen Platen beslut om att bygga ägarlägenheter på de tomma ytorna i Gamla stan, nedanför loftgångshusen. Men planerna väckte starka reaktioner från boende i området som bland annat reagerade på husens höjd och man kom också att lämna in protestlistor mot bygget. I slutänden lades dock planerna på is eftersom priserna på lägenheterna blev för högt.

Nu däremot, när det råder stor bostadsbrist i Motala, är läget åter intressant för Platen. Därför har styrelsen tagit beslut om att projektera för fyra nya hus, en i varje kvarter. Skisserna finns nu framme och kommer att presenteras under Expo. I vår räknar man med att gå ut med ett förfrågningsunderlag och upphandla.

– Sedan blir det styrelsebeslut i höst och i en bästa av världar skulle vi kunna ha byggstart redan i år, men jag tror snarare i början på 2018, säger vd Lars-Åke Landén.

Artikelbild

| Så här skulle huset kunna se ut på plats.

Det arkitektritade huset är på fyra våningar. Det är ett lägre hus än vad som tidigare skissats på, då Platen försökt lyssna på de synpunkter som tidigare kommit in. Av samma anledning är taket plattare och olika gemensamma ytor samlas i en nytillkommen källare.

– Det är ett fantastiskt bra läge. Det är nära till centrum, nära till kommunikationer och det finns redan bra infrastruktur, säger Lars-Åke Landén.

I varje hus blir det 15-17 lägenheter vilket i de fyra husen skulle ge ett tillskott till Motalas bostadsmarknad på cirka 60 lägenheter. Ett önskemål från bostadsstiftelsen har varit att de ska byggas flexibelt så att exempelvis en etta och en trea i framtiden enkelt kan bygga om till en fyra vid behov. Men att de skulle bli uthyrda tvivlar Lars-Åke Landén inte på.

– Erfarenhetsmässigt om hur läget är på bostadsmarknaden just nu så är det inga problem. Det är därför som styrelsen vågar gå vidare med ytterligare nyproduktion, säger han och tillägger senare:

Artikelbild

| Så här skulle fasaden kunna se ut.

En fråga som ännu inte är löst handlar om parkeringar. Det finns möjlighet att anlägga p-platser på grönytan intill husen, men det vill Platen helst inte göra.

– Vi vill först titta på om det kan räcka med befintliga p-platser. Sedan ska ju Drottninggatan framöver byggas om och då ska vi se över de parkeringar som vi har där, säger Lars-Åke Landén.