Så mycket kostar gratis parkering kommunen

Gratis parkering kostar. Kommunen förlorar intäkter och behöver sätta upp nya skyltar. Men man hoppas i alla fall slippa betala p-skivor.

Lösningar utan P-skivor kan bli aktuella.

Lösningar utan P-skivor kan bli aktuella.

Foto: Most photos/Madelen

Motala kommun2019-10-14 06:00

Om fullmäktige ställer sig bakom förslaget så kommer det införas gratis parkering i centrala Motala från den 1 december i år. Men även om det bara kommer att gälla på lördagar så innebär det ändå ekonomiska förändringar för kommunen. Det eftersom man kommer att gå miste om intäkter på omkring 300 000 kronor och dessutom ha utgifter på ca 200 000 kronor. Utgifterna består bland annat i nya skyltar, information och handläggning.

– Det finns två miljoner kronor för det här avsatt i budgeten. De pengarna kommer vi att använda till det här, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Caroline Unéus (M).

Kommunen behöver spara, hur ser ni på det samtidigt som ni nu satsar på detta?

– Jag tycker att det här är väl använda pengar. Företagen har efterfrågat det här och då tycker vi att det är en väldigt bra idé att kunna möta dem i det här, säger Caroline Unéus.

Samtidigt hoppas politikerna i samhällsbyggnadsnämnden dock på att man genom tekniska lösningar kan spara några kronor.

– Man tittar nu på lösningar så att vi inte ska behöva trycka upp och dela ut en massa p-skivor. Det finns tekniska lösningar där du kan registrera att du parkerat bilen med en app eller att du drar kortet i automaten men inte debiteras, säger Caroline Unéus.

Samtliga partier utom V och MP står bakom förslaget. De motsätter sig idén just utifrån de ekonomiska aspekterna. Frågan avgörs slutligen i kommunfullmäktige.

Arkivbilder, montage.
Arkivbilder, montage.
Karta: Stora Torget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!