Den svenska sommaren och åsksäsongen sammanfaller samtidigt mellan juni och augusti. Den gemensamma nämnaren är värmen och enligt SMHI inträffar åskväder främst på sommareftermiddagar i stora åskmoln som byggts upp under dagen när solen har legat på.

Vernon Cooray är professor i elektricitetslära på Uppsala universitet och har särskilda kunskaper om åska eftersom han har forskat på området i 45 år. Han berättar att mellan fem och sex personer träffas av blixten varje år. Av dessa avlider en av skadorna.

För att undvika att bli träffad finns det olika saker som man bör tänka på beroende på var man befinner sig när ovädret närmar sig.

Har man oturen att befinna sig på en båt gäller det att stanna kvar ombord, hålla sig borta från masten och inte stoppa ner handen eller någon annan kroppsdel i vattnet.

– Först och främst ska man inte befinna sig på vattnet när det åskar. Men om man gör det ändå får man följa mina råd och hoppas på det bästa, säger Vernon Cooray.

Om man befinner sig på land men fortfarande är utomhus ska man i första hand söka sig inomhus.

– Om det inte finns några hus i närheten ska man se till att hålla sig borta från träd eftersom de är naturliga åskledare. De flesta som har träffats av blixten har stått just under ett träd.

Att i stället huka sig ner och göra sig så låg som möjligt är det bästa man kan göra, förklarar han.

Befinner man sig i en bil kan man känna sig ganska säker eftersom bilen kan fungera som en metallbur som avleder blixten vid ett nedslag.

– Många tror att bilen är det säkraste stället att befinna sig på, men tyvärr är inte alla nya bilar perfekta metallburar, säger han.

Om man är på väg någonstans i bilen gäller det att sakta ner lite och inte köra så fort. Detta eftersom åskvädret ofta kommer med kraftigt regn och man måste se vägen.

– Dessutom kan man bli så chockad att man kör av vägen ifall blixten slår ner i bilen, säger han.

Det säkraste stället att befinna sig på är inomhus enligt Vernon Cooray. Han berättar att man ska hålla borta från duschen och vattenkranarna i köket och badrummet eftersom de leder elektriciteten om åskan slår ner. Dessutom ska man hålla sig borta från hemmets elektriska apparater. Men först ska man dra ur sladdarna från eluttagen innan åskvädret drar igång ordentligt.