Niclas som var ute på isen och pimplade med dottern berättar att det var många familjer ute under söndagseftermiddagen. Även hundar sprang runt på isen. Men plötsligt fick han syn på en "stor svart grej".
– Jag tänkte att det måste vara en gris. Den kom ingenstans och den låg med benen 180 grader ut, säger han.
Niclas upplevde att grisen verkade stressad av att det var mycket folk i rörelse varpå han tillkallade kompisen Per Öberg. De hämtade ett långt rep som de sedan använde för att försöka fösa grisen i land med. Några skridskoåkare med hockeyklubbor hjälpte också till att stöta på det trötta djuret.
– Den var totalt slut och låg nog i tio minuter och samlade kraft på land, säger Niclas efter räddningsinsatsen.
Någon direkt oro över att hjälpa ett vildsvin kände han inte, där och då.
– På isen kände jag mig ganska säker i och med att den inte kunde ta sig fram. Men på land vill man inte vara i vägen.
Sten-Åke Ljungholm som var ute på en eftermiddagspromenad berättar att han upptäckte en folkmassa på ett 30-tal personer vid 9:e Sjögränd. Han bevittnade sedan själv händelsen.
– Grisen låg 75-100 meter ut på isen. Jag tyckte så synd om den när den inte kom någonstans, det såg sorgligt ut, säger han
Även kommunjägare Samuel Jakobsson tillkallades, initialt för att avliva djuret, en galt på mellan 70-80 kilo.
– Jag hade inte mage att göra det, den var så pass fräsch, men hade skador på trynet, säger han.
Ett annat skäl till att låta den fortsätta leva var den stora folksamlingen. Istället hjälpte Samuel till att dra in grisen den sista biten mot land och såg senare till att följa den ut i naturen igen.
Han berättar att han gick en bit bakom djuret, när den var på väg in i villaträdgårdar, men att han då ropade åt grisen så att den fortsatte gå. Vid ett gärde mellan riksväg 34 och Borenplan lämnade han den.
– Det känns roligt när man inte behöver avliva ett djur, säger han.