SD stoppar plan på privat äldreboende

I maj ställde sig SD bakom en upphandling av Mossens nya äldreboende. Nu går man emot Alliansen som tvingas backa om kraven som ska ställas på de intresserade företagen.

Johnny Karlberg (SD).

Johnny Karlberg (SD).

Foto: Arkiv/Henrik Gedda

Motala kommun2019-09-20 18:00

I maj beslutade en oenig socialnämnd att lägga ut driften av det nya äldreboendet på Mossen på entreprenad. Solidariskt Motala motsatte sig förslaget, men Alliansens drev igenom det med stöd av SD.

När nämnden skulle besluta om förfrågningsunderlaget och de krav som ska ställas på företag som deltar i upphandlingen blev det dock ett annat läge. SD, som ansåg sig inte fått tillräcklig information, hotade då att säga nej vilket fick Alliansen att dra tillbaka dokumentet och välja att ta upp det igen i oktober.

– Vi fick information om att de tänkte säga nej och då valde vi att ta tillbaka ärendet och titta på det en gång till. Nu får vi fundera på vilken linje som vi ska hålla, om vi ska ändra förslaget eller om vi ska välja en annan variant, säger Maths Andersson (L) och tillägger att S exempelvis ibland varit beredda att lägga ut verksamhet på entreprenad.

SD:s Johnny Karlberg säger att de först några dagar innan nämndens möte fick se förfrågningsunderlaget och att de då reagerade på att de inte fått chansen att komma med synpunkter.

– Vi tycker att det går för fort. Vi vill ju kunna vara med och påverka upphandlingen. Det måste vi få vara om vi senare ska kunna stå tillsvars inför Motalaborna om det händer något med verksamheten. Får vi inte vara med och påverka så ser vi inga fördelar med att ha det i privat regi utan låter det hellre vara kommunalt, säger han.

Maths Andersson säger att det är ett standarddokument och att inga partier påverkat det. Hur tänker du där?

– Vi vill kunna vara med och påverka. Vi vill exempelvis ställa språkkrav i kommunens regi och då måste vi ju vara trovärdiga och göra det i upphandlingar också, säger Johnny Karlberg.

Kritiken om att SD inte skulle fått information förstår Maths Andersson inte riktigt. Han menar att han informerat och att SD också fått information genom den insynsplats som partiet har i nämndens arbetsutskott.

– Jag har informerat så gott jag kan. Men om de nu säger att de inte fått tillräcklig information så får vi finnas oss i det. Vi har inte diskuterat förfrågningsunderlaget så mycket med någon eftersom det är sekretessbelagt, säger Maths Andersson.

Vad som händer nu kan han inte riktigt säga. Alliansens förhoppning är att kunna ta upp ärendet igen i oktober.

– Men i dagsläget är det ju inte helt klart för oss var SD står, säger han.

Karta: Mossens äldreboende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!