Skadeståndet: Över 600 000 kronor

En 44-årig man döms för att ha deltagit i kuppen mot en cykelbutik i Motala. Påföljden blir ett års fängelse.

Cyklar för nästan en miljon stals i Motala. En 44-årig man har nu dömts för att ha deltagit i kuppen.

Cyklar för nästan en miljon stals i Motala. En 44-årig man har nu dömts för att ha deltagit i kuppen.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Motala kommun2019-09-15 10:00

Inbrottet i Nya Motala Cykelaffär på Drottninggatan ägde rum mellan den 5 och 6 juni i år. Tjuvarna stal 14 elcyklar, tre racercyklar och fyra mountainbikes för nära 845 000 kronor. Utöver det försvann cykelutrustning och kontanter för 93 000 kronor.

Utredningen tog fart när polisen hittade en av cyklarna i 44-åringens garage. Fyndet gjordes i samband med husrannsakan i ett annat ärende. Mannen greps och i hans mobiltelefon hittades fotografier på cyklar tagna i Motalabutiken några dagar före inbrottet. Här fanns även bilder på en del av de stulna cyklarna hemma hos 44-åringen.

Polisen kunde senare återskapa raderade sms och meddelanden såsom "De ser mycket bättre ut live" och "De är alla nya och kompletta". Mobiltrafiken visade dessutom att telefonen hade varit i Motala vid tiden för brottet.

På torsdagen dömdes mannen till ett års fängelse för grov stöld och ringa narkotikabrott. Linköpings tingsrätt har beslutat att han ska betala 632 378 kronor i skadestånd till butiken och försäkringsbolag.

44-åringen nekar till anklagelserna. Under rättegången uppgav han sig ha varit på fest i Motala vid den aktuella tidpunkten och senare låtit några personer ställa cyklar i hans garage utan att förstå att det var stöldgods.

Domstolen är dock övertygad om mannens skuld och menar att utredningen visar att han deltog i förberedelserna, var med vid stölden, förvarade stöldgods och tog del i försöken att sälja det.

Ytterligare en person är misstänkt i ärendet men har än så länge inte åtalats.

Karta: Nya Motala Cykelaffär AB.Drottningatan 18.SE 591 35 Motala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!