Vänsterpartiets Rebecca Roxvret är tydlig med att de inte kommer att sätta sig i varken förhandlingar eller samtal inför nämnderna med SD. De får veta hur V ställer sig i frågorna när de sitter på mötena och det räcker gott menar Roxvret.

– Och jag tror inte att de skulle rösta på våra förslag ändå. Sättet de röstat hittills antyder ju att de tycker som Alliansen, säger hon och föreslår att SD lägger egna förslag som V istället kan ta ställning till.

LÄS ÄVEN:Vågmästarrollen blev inte som SD tänkt sig

LÄS ÄVEN:(S)karpt nej till SD:s utsträckta hand

Skulle du rösta för SD:s förslag?

– Jag personligen skulle kunna göra det om det var ett bra förslag i en fråga. Men jag vet inte hur resten av partiet ställer sig till det och att sitta i förhandlingar är uteslutet. SD är inte ett parti som alla andra, men de är människor som alla andra, säger hon.

Christian Pettersson (MP) är också tydlig med att de vägrar förhandla med SD.

Ni skulle kanske kunna få igenom mer av er politik då, är inte det intressant?

– Då skulle det inte handla om politik utan om makt. Vi tror att vår politik är så bra att den står för sig själv, säger han och fortsätter:

– Och SD får ju stå för sin politik. Nu har de röstat med Alliansen. Då kan man inte svaja och vända i olika frågor. Det är populistiskt.

Alliansens mindre partier är eniga om att de inte ska förhandla med SD. KD:s Nils-Ingvar Graan och Kenneth Söderman (L) nämner båda att det förs samtal med partier, men det är långt ifrån förhandlingar.

– Det är klart att jag kan fråga på fikat hur de kommer att ställa sig i ett visst ärende, men det kan jag göra med vänsterpartister också. Men förhandlingar handlar om att ge och ta och det är inte aktuellt, säger Kenneth Söderman.

Om det skulle komma en fråga där ni behöver SD:s stöd, är ni beredda att sitta ner med dem då?

– Nej, det har vi inte tänkt oss, säger Nils-Ingvar Graan.

SD:s Johnny Karlberg talar om att hans parti gärna tar centerns och liberalernas plats i den styrande majoriteten. Men bland Alliansens mindre partier väcker de tankarna mest skratt.

– Det blir helt hypotetiskt. Det finns ingen spricka i Alliansen, vi har en utomordentligt bra relation, säger Kenneth Söderman.

Jan Arvidsson har också svårt att se hur ett styre med M, KD och SD skulle fungera.

– Om vi skulle få ett styre som går extremt mycket åt höger så är det ju mycket möjligt att S, V, MP, C och L sätter sig emot, säger han.