Snön har målat gatorna vita i Borensberg. Vid allén vid Skolgatan lyser en rad fantasifulla konstverk upp omgivningen. Alla konstverken är gjorda helt i snö och utsmyckade med olika färgdetaljer. 

Det är Friluftsfrämjandet som har bjudit in Borensbergsborna till snöskapande och vernissage.

– Det är många olika skulpturer som smyckar allén, allt från djur och blommor till stridsvagnar och pyramider. Enhörningarna märker ut sig lite extra. Både med formen och de vackra färgerna, berättar Malin Melander som är en av idéskaparna bakom evenemanget. 

Artikelbild

| Louise Ferm

Från början var det Rebecca Wahlström, Malin Melander och Sofia Nilsson Fackler som kom på idén redan 2015. Då arrangerade de en snöskulpturtävling med 20 tävlande bidrag. Närmare 80 personer deltog eller hejade på.

– Vi har pratat om att anordna något liknande sedan vi hade tävlingen, men det har alltid krockat med annat eller så har det inte varit väder för det. Men när vi såg att det skulle vara snö och rätt temperatur pratade jag och Sofia och kom fram till att vi skulle försöka få med oss Friluftsfrämjandet. Det var inte svårövertalat direkt, säger Malin. 

Louise Ferm är ordförande för Friluftsfrämjandet. Hon var snabbt positiv till idéen. 

– Vi vill ha aktiviteter som lockar alla åldrar att vara ute. Det här var en aktivitet där hela familjen på ett enkelt sätt kunde komma ut tillsammans. Att dessutom glädja andra med fina snöskulpturer är en bonus. 

Artikelbild

| Malin Melander

I år blev det hela i en lite mindre skala, där hela helgen stod till förfogande för de som ville vara med och skapa. Lördagen bjöd på kramsnövänligt väder och mycket folk, medan söndagen mest ägnades åt återskapande av igensnöade verk. 

Självklart var initiativtagarna själva med och bidrog till snökonsten. 

Artikelbild

| Louise Ferm

 – Jag byggde snöslottet tillsammans med min dotter Astrid och hennes kompis Siri. Sedan skapade jag den sovande snöpersonen också, säger Louise. 

Louise uppmanar Borensbergsborna att ta en tur förbi innan konstverken töar bort. 

Artikelbild

| Jennifer Mayer

– Kanske kan det väcka fina minnen och glädje att se barn och vuxnas fina skulpturer. Vi hoppas att fler går dit och fyller ytan mellan skidspåren med fler verk.