KRÖNIKA Något som man på en nyhetsredaktion alltid bävar inför är sommartorkan. Då menar jag inte vädret, utan den där perioden på sommaren då vårt arbete till stor del går ut på att hitta saker att skriva om. Vi har inte riktigt känt av den i år, inte än så länge, och där är den där andra sommartorkan – den vädermässiga – självklart en orsak. Värmen påverkar på många sätt, både positivt och negativt, och detta finns hur mycket som helst att rapportera om.

Dessutom är vi inne i en oerhört intensiv period vad gäller evenemang. Vi hade GES på Vadstena slott för en vecka sedan, i kväll kommer Rolandz, och i onsdags lockades Linda Bengtzing storpublik till Allsång på Gästis i Borensberg samtidigt som det var sedvanlig invasion till "nostalgin" i Vadstena. Också allsången i Gamla stan, Motala, börjar bli riktigt stor och så är både Shakespeare på Gräsgården och Vadstena-akademien mitt uppe i sin säsong, medan motorentusiasterna i veckan vallfärdar till folkracefestivalen på Duntis. Som sagt, det är intensivt just nu! Och så finns det dom som ständigt muttrar att "det händer aldrig något i stan"...

***

Vill ge ett tv-tips, om någon behöver pusta ut i tv-soffan efter ännu en dag i värmen. Sedan en tid tillbaka finns "Konspiration 58" på SVT Play, fejkdokumentären från 2002. Den gjordes av Johan Löfstedt från Vadstena, som senare skulle regissera den mycket uppmärksammade filmen "Småstad".

"Konspiration 59" kretsar kring en förening som hävdar fotbolls-VM i Sverige 1958 aldrig ägde rum. Något som de har flera "bevis" för. Det känns, i alla fall till en början, som en traditionellt uppbyggd dokumentär, något som den också marknadsfördes som. Det som gav tyngd och gjorde att den kändes trovärdig var att flera av de gamla fotbollsspelarna, silverhjältarna från -58, medverkade, precis som flera välkända sportjournalister och dåvarande ordföranden i UEFA, Lennart Johansson.

Nu när man vet att det är en "mockumentär" så ser man förstås filmen med andra ögon. Det är en film som lockar till många skratt, men när man ser parallellerna till de så kallade historierevisionister som hävdar att Förintelsen aldrig ägde rum så får "Konspiration 58" en ny dimension. Den visar hur en liten med högljudd grupp kan få genomslag och när de som faktiskt var med om den aktuella händelsen inte längre finns kvar, så får de allt lättare att förankra sin "sanning".

"Konspiration 58" känns tyvärr minst lika aktuell i dag som när den hade premiär 2002. Se den!

Trevlig helg!