Motalamakarna har många tuffa år bakom sig. Bland annat har de två äldsta sönerna en ögonsjukdom som innebär synproblem och i förlängningen blindhet. Den yngste sonen har samma ögonsjukdom och dessutom svår autism.

– Det har varit så himla mycket med sjukvård och myndigheter, säger Laila.

Men i makarna Peterssons fall har svårigheterna inte gjort att de glidit isär utan tvärtom blivit ännu tajtare med varandra.

Artikelbild

| Svårigheterna har svetsat ihop dem. Torbjörn och Laila Petersson förnyade sina äktenskapslöften på midsommaraftonen.

– Livet har slitit på dem, men de har inte slitit på varandra, menar prästen Pekka Pykäläinen som vigde Laila och Torbjörn både för 20 år sedan och denna gång.

Förnyandet av äktenskapslöftena var förlagt till vännerna Git Billström och Kenneth Johanssons vackra visningsträdgård i Nydalen, strax norr om gränsen till Askersunds kommun. Git och och Kenneth var inte bara värdar utan även vittnen. Ett 15-tal gäster njöt av den finstämda ceremonin i det underbara vädret.

Varför ville ni förnya era löften just nu?

– Alla våra barn är utflugna. Den yngste flyttade nyss till Skeppargatans gruppboende och har det jättebra där. Hans autism gör att han måste ha väldigt tydliga rutiner. Därför har vi haft svårt att resa på semester till exempel. Men det ska vi göra nu i vårt nya liv.

Artikelbild

| Nya vigselringar växlades att bäras tillsammans med de gamla.

Vems var idén?

– Lailas. Men jag var inte sen att hänga på, säger Torbjörn som kände sig betydligt mindre nervös nu än när han gifte sig med Laila första gången.

Artikelbild

| Inmarschen med prästen Pekka Pykäläinen i spetsen följd av vittnena Kenneth Johansson och Git Billström och brudparet.

– Då var det nytt, nu är jag van. Det är ju samma präst och samma kvinna, säger han och ger sin fru en kyss.