Korpen i Motala flyttade in i före detta Östra skolans lokaler 2010. Kort därefter valde man att gå med i det nationella nätverk som aktivt jobbar för att minska tillgången på anabola steroider på träningsanläggningar.

– Det finns en uppsjö av steroider i dag, säger Åsa.

Men verksamheten i Motala varit förskonad några allvarligare fall.

Artikelbild

| Korpen är en av flera träningsanläggningar i Motala som är med i projektet "100 procent ren hårdträning".

– För många år sedan fick vi vetskap om att någon försökt sälja preparat, som inte var medlem här.

Samtidigt tycker hon att det är oerhört viktigt att fortsätta jobba aktivt med frågan och hålla "ögon och öron öppna". Nya medlemmar informeras redan från start att dopningsbrott leder till avstängning. De får också veta att man på plats på gymmet kan komma att bli testad, via urinprov, av polisen eller en representant av Riksidrottsförbundet.

Åsa säger att man aldrig kan veta säkert om människor brukar dopningspreparat eller inte. De kan ha intagit det i andra sammanhang också, inte nödvändigtvis på den aktuella anläggningen.

För att inneha certifikat, det vill säga bli godkänd att driva projektet 100 procent ren hårdträning, måste all personal årligen delta i utbildningar och samverkansgrupper. Där får de kunskap om effekterna av olika preparat och – vad som händer i kroppen. Det måste även finnas en handlingsplan och policy på varje träningsanläggning och den kontrolleras av kommunerna varje år.

Korpen i Motala har sedan tidigare också gjort ett medvetet val när det gäller just styrketräningsdelen och erbjuder inte viktträning på en alltför hög nivå. Med tyngre vikter tror Åsa att risken att börja missbruka ökar.

– Du kommer till en gräns för vad kroppen klarar utan preparat, säger hon.

Sedan i höstas har Korpen även sänkt åldersgränsen från 15 till 13 år då efterfrågan ökat. Att redan där vara tydlig med att visa ungdomar som tränar vad som inte är tillåtet är jätteviktigt, menar hon.

Något som föreningen också tagit avstånd ifrån, sedan flera år, är energidrycker. Det är inte förbjudet att medta dem i lokalerna, men någon försäljning sker inte. Från början, förklarar Åsa, handlade det mycket om att det krävdes kunskap om olika dryckers innehåll för att kunna sälja det. Då valde man istället bort det.

– Nu har vi inga drycker alls och det är skönt. Vi slipper debatten, säger hon.