– Bra att det kunde lösas, både för Motalapubliken och SON som ju har regionens uppdrag att konsertera över hela länet, säger Hans Enkvist, ordförande för arrangerande Motala Teaterförening.

Scenen i Folkets hus teater hade tidigare hissbara akustikväggar, särskilt avsedda för klassisk musik. Men 2014 dömdes konstruktionen ut av säkerhetsskäl och kom aldrig att ersättas. Det fick Norrköpingssymfonikerna att avstå från att spela i Folkets hus.

Men nu är isen bruten. Fredagen 22 mars intar en 50-mannaorkester scenen för att ta sig an Mozart och Haydn.

Artikelbild

| Bänkade för att lyssna på Norrköpingsymfonikernas come back i Motala, Teaterföreningens Hans Enkvist och Rolf Larsson samt Folkets hus vd Jessica Björk.

Ändå har inte inget mer gjorts åt akustiken – så vad har hänt?

– SON har bytt ledning och den har gjort en annan bedömning, säger Hans Enkvist.

Idag leds verksamheten av Henrik Marmén, tidigare vid Malmöoperan, en ensemble som på senare år inte haft några problem med att gästa Motala Folkets hus. Med den erfarenheten lät Marmén åter syna Motala-förhållandena för SON:s räkning.

– De har varit här flera gånger och kollat och tror nu att det ska fungera. Akustiken kan fortfarande justeras med de vridbara pelarna utmed salongens väggar och det går att göra mycket med tyger på scenen, säger Folkets hus vd Jessica Björk.

Orkestern tar inte hjälp av några mikrofoner och det är därför viktigt att alla stämmor når ut.

Framträdandet i Motala ingår i "Wienklassiker på länsturné". Mozart-avdelningen bjuder på populära Uvertyr till Trollflöjten och Flöjtkonsert i D-dur. Lika välbekant klingar Haydns Trumpetkonsert och 93:e symfoni. Mats Zetterqvist dirigerar och solister är Teodor Tirlea, flöjt, och Elias Svanberg, trumpet.