I början av april i år fick polisen uppgift om att en 23-årig Motalabo hade blivit hotad med ett pistolliknande föremål. Gärningsmännen påstods ha sökt upp mannen i hemmet, tvingat honom att ta snabblån med mobiltelefonen och därefter swisha över 19 000 kronor. Han uppgav sig även ha blivit utsatt för en liknande händelse tre dagar tidigare. Då hade han tvingats ta lån och swisha totalt 4 700 kronor.

Misstankarna riktades mot tre Motalabor, 24, 26 och 29 år gamla, som alla förnekade brott.

Däremot medgav 24-åringen att han hade träffat målsägaren för att inkassera en skuld men att det varken förekom hot eller våld vid händelserna.

På tisdagen valde Linköpings tingsrätt att fria trion från grov utpressning.

Domstolen konstaterar att det är helt utrett att 23-åringen träffade åtminstone två av männen, lånade pengar från låneinstitut och förde över beloppen till dem. Däremot anser man inte att bevisningen är tillräckligt "robust" för säkert säga att överföringarna skedde under tvång.

Enligt tingsrätten är kanske den mest rimliga förklaringen att det gick till så som mannen berättat, men att det är möjligt att han kände sig tvungen att göra överföringarna av annan anledning efter ett annat händelseförlopp.

I förhör har 23-åringen sagt att han fick kontakt med en av de utpekade i samband med en narkotikaaffär och att han blev uppsökt för att betala en påstådd skuld.