Bengt Samuelsson som driver Torpa Gård Konferens & Event inledde med att inför hundra besökare presentera Berndt Carlsson från Rallygubbar och Hans Sylwan, från Svenska Rallyförarklubben. Rallygubbar träffas vanligtvis en gång i månaden, företrädesvis i Linköping.

– Jag träffade Hans på Svenska Rallyt och han hade hört talas om gänget som kallas för Rallygubbar, berättar Bengt Samuelsson om anledningen till att alla i dag träffas på Torpa.

Berndt Carlsson berättar att Rallygubbar är en kamratförening, ett kompisgäng som med tiden vuxit alltmer. Det man har gemensamt är ett brinnande intresse för rally. Till 95 procent består sammanslutningen av äkta pensionärer, det vill säga 65-plussare.

Artikelbild

| En svensk rallyklassiker.

– Vi började träffas för fyra år sedan. Vi var då två stycken. Sedan la vi ut det här på Facebook, vi pratade med varandra och var snart uppe i 20–25 stycken och på den vägen är det.

Bengt Samuelsson berättar att gruppen med gubbar har växt hela tiden. Första tisdagen varje månad träffas man i Linköping.

– Så tar vi en macka tillsammans, fikar, sitter och pratar. Sedan så gör vi sådana här happenings emellanåt.

Han berättar vidare om dagens event med Svenska Rallyförarklubben, som är eliten av de som åkte och åker biltävlingar utomlands.

Artikelbild

| 100 rallyintresserade samlades på Torpa Gård.

– Vi hade en känd profil som var här i går kväll men som tyvärr inte kunde vara med i dag och det är Stig Blomqvist.

Bengt kör själv historiska rallycupen, Rallyklassikerna, som han började med 2017. Där bilarna får vara upp till 91-års modell.

Artikelbild

| Hans Sylwan, Svenska Rallyförarklubben, Berndt Carlsson, Rallygubbar och Bengt Samuelsson som hälsade alla 100 rallyentusiaster välkomna till Torpa Gård.

Hur försiktigt kör man de klassiska bilarna?

– Man öser så mycket det går. Det är ingen som sparar på krutet och det är full fart på tävlingarna. En och annan bil får man sätta plåster på när de kommer in, det brukar vara en del jobb efteråt. Men man kan säga så att vi är ett äldre gäng som träffas, det är inte så många yngre. Det är gamla bilar och det är gamla gubbar, eller tanter.

Artikelbild

| Janne Falk, aktiv rallyförare mellan 1963 - 74 i Åtvidabergs Motorklubb och Berndt Carlsson, Rallygubbar.

En av Rallygubbarna på plats denna dag är Janne Falk. På den tid det begav sig körde han för Åtvidabergs Motorklubb.

– Jag började köra 1963 och höll på till 1974.

Artikelbild

| Blandat nytt och gammalt.

En annan verklig veteran är Gunnar Trygg, 83 år, från Motala. En gång i tiden kartläsare. Han har precis åkt några varv i full fart runt banan, som det anstår en riktig rallyrunda, med Janne Westlund i en Volvo 240:

– Man kan inte ha roligare när man är 83 år. Det här är det roligaste på jag haft på årtionden.