Trots löneläget: "Har ändå brist på personal"

Lönerna för förskollärare i Motala ligger över rikssnittet. Nu vill politikerna börja locka med mer än lönen för att få hit personal.

Förskollärarnas löner har hamnat på dagordningen.

Förskollärarnas löner har hamnat på dagordningen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Motala kommun2019-10-18 06:00

Motalas förskolepersonal tjänar bättre än många kollegor runt om i landet. Här är snittet 31 700 kronor för en utbildad förskollärare och cirka 25 600 kronor för en utbildad barnskötare. Statistik från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, visar att rikssnittet för en förskollärare ligger på 28 900 kronor och 23 100 kronor för en barnskötare.

– I år har vi budgeterat för en löneökning på två procent, men det är ju förhandlingsfrågor, säger bildningsnämndens ordförande Mark Henriksson (M).

Han konstaterar att Motalas löner i dag ligger över snittet, men menar också att man måste hantera bristen på utbildad personal.

– Det vi märker är ändå att det inte är lönen som lockar hit folk. Vi har som sagt var högre löner än rikssnittet, men vi har ändå brist på personal. Vi behöver locka med andra saker istället, säger han och fortsätter:

– Det är klart att vi ska ha marknadsmässiga löner som står sig i konkurrens med andra kommuner, men vi måste också titta på andra faktorer, säger Mark Henriksson.

Johann Ehringer Wren från Lärarförbundet tycker att förskolelönerna måste fortsätta att höjas.

– Om man jämför med andra yrkesgrupper i Motala med liknande längd på utbildning och liknande ansvar så ligger förskollärarna lågt, säger hon.

Samtidigt menar även hon att kommunen måste titta på andra faktorer för att locka personal.

– Man behöver renodla utbildningsuppdraget i förskolan, se över arbetsbelastning, minska barngrupperna och öka resurserna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!