– Besökstalet och 74 utställare är bra för en mässa utan historik. Men jag förstod att det skulle gå bra. Stadsparken är en fantastiskt och naturlig miljö för trädgårdsprodukter. Med närhet till vatten dessutom, summerade han under söndagseftermiddagen.

"Trädgård och uterum" var mässans namn och begrepp som visade sig kunna rymma det mesta, inte bara växter och kryddgrönt. Så bland odlare och andra trädsgårdssammanslutningar fanns här också charkvaror, poolinstallatörer och hantverkare.

Här kunde Motalabon Mikael Karlsson till och med beställa ett hembesök för att få en offert på solpanel på hustaket.

Artikelbild

| Eva Lotta Kalman odlar lagerblad.

– Det går ju åt mycket el till trädgården också numera, till belysning och så, resonerade Mikael för att knyta an till mässtemat.

Mässan innebar också allehanda tips. Journalisten och författaren Bella Linde var konferencier och intervjuade utställare. Trädgårdsmästare Linda Schilén, känd från fyrans Nyhetsmorgon, visade hur man bäst komponerar växter tillsammans i en större kruka.

– Det ska vara som sätta samman en kör med olika stämmor. Växterna ska komplettera varandra, inte konkurrera och överrösta varandra, rådde hon.

Tidningen reporter fick beröm för att åtminstone ha tyckt att krukväxten hos Eva Lotta Kalman, Kristbergs trädgård, var vacker. Ingen hade annars noterat att det var medelhavskryddväxten lagerblad.

Artikelbild

| Kul bland trädgårdsprydnaderna hade Marcus Karlsson tillsammans med mamma Janette Pettersson och pappa Mikael Karlsson.

– Går bra att odla i Sverige också, men om vintern måste den stå inomhus, berättade Eva Lotta Kalman.