Själv tajmade jag in en verandarenovering under de två varmaste veckorna i juli. Ingen skräll, av någon anledning slår nästan alltid värmen till de gånger jag planerar ett projekt hemmavid. Så vill ni vara säkra på bra semesterväder, kolla med mig om jag har något renoveringsprojekt på gång.

Det blev också lite "riktig" semester. Bland annat en resa till Verona i Italien, en fantastiskt vacker stad. Där fick vi, jag och min fru U, uppleva en märklig turistattraktion. Ni kanske vet att "Romeo och Julia", den berömda pjäsen av William Shakespeare, utspelar sig i just Verona. Detta har man spunnit på inom den lokala turistnäringen. Så pass att många besökare sannolikt tror att det ikoniska kärleksparet verkligen existerade och levde i staden.

Tusentals personer tränger sig dagligen in genom porten till Casa di Giulietta, Julias hus, för att titta på balkongen där Julia Capulet en gång yttrade sitt klassiska: "O Romeo, Romeo! Wherefore art thou Romeo?".

Artikelbild

Den där balkongen byggdes emellertid på 1930-talet, då de lokala myndigheterna bestämde att denna byggnad skulle lanseras som Julias hus. Det var, som sagt, ett lyckat grepp. De gånger vi passerade byggnaden var det konstant trängsel utanför.

Väggarna mot gatan samt tunneln in mot bakgården är helt täckta av kärleksmeddelanden: Klotter, plåster (!), lappar. Och så något mer. Vid första anblicken ser det ut som någon form av mosaik av stenar i alla möjliga färger, men vid en närmare granskning inser man att de flesta av dessa kärleksförklaringar skrivna på tuggummi, som besökare kletat dit, lager på lager.

Inne på gården finns också en bronsstaty av Julia. Det högra bröstet är oerhört välputsat, inga spår av oxiderings alls, eftersom det sägs att det ger tur i kärlek att röra vid just denna kroppsdel på statyn. Självklart köade folk för detta också.

Som sagt, Julias hus är på många sätt en fascinerande turistattraktion, och i Verona är det nog många som är tacksamma över att en brittisk dramatiker på 1500-talet valde just deras stad för en av tidernas största kärlekshistorier.

Trevlig helg!