År 1917 blev Finland ett självständigt land. Detta hundraårsjubileum uppmärksammas bland annat på Sveriges rundradiomuseum i Motala där en utställning som heter "Arvet" kommer att visas upp under hela sommaren.

– Det här är en vandringsutställning som handlar om den nya Sverigefinska generationen som är födda och uppvuxna i Sverige men som har finsk bakgrund, säger projektledaren Erkki Vuonokari.

Utställningen består dels av rollup-affischer, men även av ett häfte med utförliga presentationer av trettiotal Sverigefinländare som berättar om sina liv. Där finns bland annat författare, politiker, skådespelare, sångare och många andra som ger sin personliga bild av hur det är att leva i Sverige med ett finskt arv.

Artikelbild

– Vi har bland annat pratat med kocken Tommy Myllymäki, författaren Susanna Alakoski och skådespelaren Tanja Lorentzon, säger Erkki Vuonokari.

På invigningen i Motala bjöds det på piroger och uppvisning i finsk tango. Invigningstalare var Fria Intermiliaskolans rektor Riitta Paananen.

– Vi funderade länge på hur vi skulle fira hundraårsårsjubileet. Men så fick jag höra om denna utställning och då tog jag kontakt med projektledaren för att försöka få den hit, säger Seppo Pukari, ambassadör för Finska föreningen i Motala.

– Det känns jättekul att vi kunde få hit utställningen eftersom Motala är ett finskt förvaltningsområde och många invånare som bor här har finskt påbrå, tillägger Camilla Gullin, från rundradiomuseet.