– Vi ska kolla lite på landskapet här. Istiden har format landskapet väldigt mycket, och det är väldigt kalkrikt så det är en speciell flora, säger Hilda-Linn Berglund, projektanställd kommunekolog på Motala kommun.

Dagens guidning är Hilda-Linns första, hon tycker att det känns bra och att det ska bli kul.

– Vi kommer bland annat kolla på Toppjungfrulin som är Motalas kommunala ansvarsart. Det är arter som Motala kommun har tagit fram ganska nyligen, säger Hilda-Linn Berglund.

Artikelbild

| Hilda-Linn Berglund, kommunekolog på Motala kommun.

Gruppen tas med på en promenad genom reservatets olika naturtyper: skog, ängar och hagmarker. Hilda-Linn visar och berättar om området, dess historia, olika arter och fauna. Väninnorna Märit Franzén och Eva Svensson är med och går.

– Det är jättefint, jag vandrade här för en vecka sen vi njöt mest av blommorna och naturen. Jag är allmänt naturintresserad och sen känner jag till området sedan väldigt långt tillbaka, sedan min ungdom. Nu ska vi få reda på lite mer som man inte intresserade sig för förr, säger Märit Fransen

– Det ska bli jätteintressant, jag är här för att Märit tipsade mig, säger Eva Svensson.

Malin Thörnblom är ny i stan, eller rättare sagt en hemvändare. Efter att ha bott i Stockholm, Göteborg och Malmö har hon nu flyttat tillbaka till Motala för naturens skull och passar på att lära känna området igen.

Artikelbild

| Eva Svensson och Märit Franzén spanar ut över sjön.

– Det här var väldigt vackert. Otroligt fint. Jag tror inte folk vet hur fint det är, så fler borde verkligen göra det här, det är fantastiskt, säger Malin Törnblom.