Statistiken visar att 7,4 procent av invånarna i Sverige är arbetssökande. Detta är en förbättring med hela två procent sedan fjolåret. Och Östergötland är inget undantag. Länet har lyckats sänka arbetslösheten med fyra procent sedan i fjol, men Motala har inte lyckats dra sitt strå till stacken – till skillnad från Vadstena.
10,4 procent av invånarna i Motala är arbetssökande. Det samma gäller 24 procent av alla ungdomar mellan 18 och 24 år. Siffrorna påvisar svårigheter med att sätta invånarna i arbete. Stefan Höög, ställföreträdande chef vid arbetsförmedlingen i Motala, ger sin syn på problematiken.
– Det finns inget självklart svar på varför arbetslösheten är så hög i Motala. Staden har generellt haft en hög arbetslöshet de senaste åren. Om man jämför med Linköping så är det en större bredd på arbetsmarknaden och generellt sett så har Linköping en högre utbildningsnivå, vilket kan vara en anledning till att arbetslösheten i Linköping är lägre än i Motala.
Det positiva bland de siffror som Motala uppvisar är att allt fler personer ingår i arbetsprogram som innefattar deltidsanställning.
– Förhoppningsvis kan dessa platser leda till fler jobb på längre sikt, menar Höög.
Camilla Egberth, kommunalråd i Motala, hur ska ni lyckas sänka den höga arbetslösheten i Motala?
– Hade jag haft det optimala svaret för det vore jag jätteglad. Arbetslösheten i Motala, speciellt bland ungdomar, är en stor utmaning som vi har kampats med i många år. Det behövs en hel palett av aktiva och proaktiva åtgärder för att lyckas sänka siffrorna. Bland annat samarbetar vi med Tillväxt Motala som försöker skapa fler arbetstillfällen genom nya etableringar i staden.
– Jag är ändå glad att vi lyckats sänka arbetslösheten nu, vilket visar att vi är på rätt väg, fortsätter kommunalrådet.
Grannkommunen Vadstena visar upp imponerande siffror i jämförelse med fjolåret. Staden lyckades sänka sin arbetslöshet med 18,1 procent och bland ungdomar så minskade arbetslösheten med hela 33,9 procent. Stefan Höög tror att Vadstena kommun kan ha ett finger med i spelet.
– För en mindre kommun är det färre personer att arbeta med och det bör öka möjligheter att tillsammans med kommunen finna individuella lösningar i högre grad, spekulerar Höög.