"Kamphund är inte en ras"

Nyligen uppstod en livlig debatt kring begreppet kamphund. MVT tog hjälp för att reda ut saken.

Foto: Per Erik Dufwenberg

Motala/Vadstena2016-01-28 19:01

Historiskt har vissa hundraser använts som kampdjur i hela världen. Björn, grävling, tjur och andra hundar är exempel på typiska motkämpar. Och för att slåss mot en björn krävdes vissa egenskaper.

– Framförallt mod i kombination med hög drivkraft och motivation. Att rycka och slita skulle vara en belöning i sig. Tåliga skulle de vara också, berättar Nina Varblane i Motala brukshundsklubb.

Något som inte är unikt för vad som ibland kallas för kamphundar.

– Jakthundar och polishundar måste också ha hög drivkraft. Annars skulle de varken jaga bytet eller hålla fast i tjuven, fortsätter Joanna Lidberg.

I dag är det ursprungliga syftet olagligt, men den genetiska styrkan finns kvar hos flera av dessa raser. Därför är det viktigt att hundägare är pålästa om vad det är för hund som inskaffas.

– Så kallade muskelhundar vill jobba med kroppen och behöver både fysisk och psykisk stimulans. Det behöver alla raser. De hundar som inte får tillräckligt med motion och aktivering löser det genom att hitta på annat att göra, som att göra utfall eller vakta, säger Nina Varblane.

Aktiviteter är bra för alla hundar, men när små hundar missköts får det mindre konsekvenser. En chihuahua som bits gör inte samma skada.

– På det sättet krävs större ansvar och bättre kunskap om man vill ha en hund med mycket drivkraft eller hög motivation för arbete, menar Joanna.

Hon tror att det finns ägare till starka hundar som skaffat dem främst på grund av utseendet.

– Skaffa inte en hund utifrån hur den ser ut. Läs på om raser och deras behov, träffa olika hundar för att hitta rätt. Alla hundar kan bli farliga hos fel ägare, fortsätter hon.

Djursjukskötare Thessa Ring vid Motala djurklinik slår ytterligare hål på fördomarna.

– Vi får in många bitskador, men så kallade kamphundar är inte överrepresenterade. Olika raser bits, det finns ingen som gör det oftare än andra, berättar hon.

Hur hade händelsen i Vadstena kunnat undvikas?

– Oavsett hur lydig hunden är så borde den vara kopplad bland folk. Tänk på säkerheten för människor, trafik och andra hundar. Visa också respekt för hundrädda, säger Joanna.

– Och lyssna på din hund. Var uppmärksam på din hunds signaler. Inga hundar vill egentligen slåss, fyller Joanna i.

Vad anser ni om begreppet kamphund?

– Onödigt. Det dömer ut en grupp hundar som ofta är trevliga. Likaså dömer det ut de uppfödare som lägger ner hjärta och själ på att avla fram trevliga rasrepresentanter, både vad gäller hälsa och mentalitet, säger Nina.

– Kamphund är inte en ras, det är ett begrepp, betonar Joanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!