Genom The Hope Project som deras projekt heter ska de runt om i världen hitta sammanlagt 100 män som vill porträtteras och dela med sig av sina livsberättelser.
De första sex porträtten finns nu utställda i Motala Fontänhus. Under Fontänhusets Öppet hus på lördag kan porträtten med tillhörande texter ses.
Porträtten är mycket stora, 170 gånger 120 centimeter.
– Det är en hyllning till de män som vågar visa upp sig. Vi vill lyfta upp dem och göra det stort och vackert, säger han.
Aamod berättar att han själv har ett förflutet med psykisk ohälsa och att han haft tankar på det här projektet i 12-13 år. Efter Aviciis självmord bestämde han sig för att förverkliga det. Aamod själv finns med på ett av porträtten tillsammans med sin livsberättelse.
De porträtt och intervjuer som är klara kommer från Sverige och England. Först hade de tänkt att det skulle vara 100 män i Sverige.
– Det blir svårt att få tag i så många som vågar berätta, säger Aamod.
Det finns fortfarande många tabun kring psykisk ohälsa och många män som tagits sig ut ur psykisk ohälsa och självmordstankar upplever att det är svårt att prata om det och accepteras.
Nu ska hela världen besökas under en tvåårsperiod där män ska porträtteras, intervjuas och filmas. I slutändan ska utställningen också bli en bok och en dokumentär.
– Fokus ligger både män som tagit sig igenom de mörkaste perioderna i livet, säger han.
I april åker de till Mallorca för att hitta fler män som vågar berätta sin historia. De tror att det blir lättare att nå nya män att porträttera ju längre de kommer i sitt projekt eftersom det får spridning på olika sätt. Därför anser det också att det är viktigt att ställa ut porträtt under projektets gång.
Aamod berättar att 70-75 procent av de som begår självmord är män.
Han och Sophelia vill att Hope-projektet ska bida till kunskapsspridning, men också kunna hjälpa den som behöver bryta isolering och söka stöd.
Det råder en osäkerhet bland folk när det gäller psykisk ohälsa och inte minst självmord och självmordstankar, men alla de hittills mött är överens om att man behöver prata.
– Så fort man börjar prata om det börjar läkningen, säger Sophelia.
För den som mår dåligt finns flera organisationer och hjälplinjer.
– Och är det akut är det 112 som gäller, säger Aamod.