På resa för ett stabilt blodlager

Till Motala och Vadstena kommer blodbussen enligt en tämligen regelbunden turlista. Och de som besöker bussen är både välkomna och många.

Att ge. Personalen på blodbussen har full koll under hela processen.

Att ge. Personalen på blodbussen har full koll under hela processen.

Foto: Hedvig Wissting

Motala/Vadstena2015-08-24 06:50

Varje vecka måste Blodtappen i Östergötland få in mellan 400 och 500 påsar blod för att inte lagren ska sina. Blodbussen är en del i verksamheten för att kunna hålla den nivån.

– I Motala har vi tre hållplatser och i Vadstena en. Vi planerar turlistan med hänsyn till hur underlaget ser ut, hur många registrerade blodgivare vi har på ett ställe och som är redo för att ge blod, säger EnisaDeumic som är kommunikatör och blodgivarsamordnare i för Blodtappen i Östergötland.

För kvinnor handlar det om en möjlighet att ge blod var 16:e vecka. För män var 12:e vecka.

Ibland händer det också att den som är blodgivare får ett sms där det står: ”Akut brist på din blodgrupp! Hoppas du kan hjälpa oss i dag”.

– Ibland betyder det att det är något som hänt som gör att blodlagret snabbt tar slut, säger EnisaDeumic.

– Ibland måste lagren snabbt fyllas på av andra orsaker. Under semesterperioden händer det att blodlagren sjunker på grund av att blodgivare inte kan komma när de fått en kallelse. Vi skickar normalt ut kallelsen med två veckors varsel och det händer ju att folk är bortresta eller inte har möjlighet att ge blod av någon annan anledning.

Står det akut blodbrist så betyder det att man snabbt måste fylla på lagren av den aktuella blodgruppen. Och den här typen av sms får man ofta väldigt bra respons på.

– Vi räknar med att 35 till 45 procent av de vi skickar ut sms:et till kommer. Och därför vet vi att vi får in de blodpåsar vi behöver, säger EnisaDeumic.

Verksamheten har stenkoll på statusen i blodlagret och vet precis antalet påsar som kommer in och som går ut med de olika blodgrupperna. Som exempel kan nämnas att förra året lämnade blodgivare i Östergötland ifrån sig 21 285 påsar med blod.

En påse blod blir ju också mer än så eftersom blodet delas upp i sina beståndsdelar och alltså kan komma fler än en mottagare tillgodo.

Men - det behövs alltid fler blodgivare.

Är det lätt att få nya givare?

– Det är både lätt, och svårt, säger EnisaDeumic och förklarar:

– Vi behöver ungefär 2 000 nya givare varje år för att täcka behovet och för att få dem behöver vi träffa och prata med många fler. Alla kan inte bli blodgivare, men vi välkomnar alla mellan 18 och 60 år att komma och prata med oss om möjligheterna att bli givare eller anmäla sig via www.geblod.nu.

– Blodgivare har en väldigt stor betydelse.

Blodgivare

Det finns några grundläggande krav för att kunna bli blodgivare. Du ska:

Vara mellan 18 och 60 år.

Väga över 50 kilo.

Ha svenskt personnummer samt ha ett id-kort.

Mer information hittar du på: www.geblod.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!