– Det försvann ganska många i spåren av lagförändringen. Vi ser nästan ingen skoter alls i år, säger Erik Molander, frivillig sjöräddare vid Sjöräddningssällskapet Vadstena/Motala.
Det är kravet om förarbevis, eller körkort, för vattenskoter som drastiskt har förändrat förekomsten av fordonet runt Motala och Vadstena. Mot bakgrund av diverse incidenter involverat vattenskotrar infördes den 1 maj 2022 krav om förarbevis. Och senast den 30 april 2023 behövde en ansökan om förarbevis för vattenskoter på gamla meriter vara registrerad hos Transportstyrelsen.
Att det nu krävs en avklarad utbildning och utfärdat förarbevis tror Erik Molander är förklaringen till att vattenskotrarna i sig nästan har försvunnit från Vättern. Utöver uteblivna utryckningar kopplade till vattenskotrar så har Sjöräddningen Vadstena/Motala också i övrigt haft en relativt lugn sommar.
– Jag kan konstatera att vi inte har haft några allvarliga larm i sommar.
Sjöräddningen i Vadstena/Motala har haft 62 utryckningar hittills i år, att jämföra med 86 stycken under hela 2022. Och när Erik Molander jämför statistiken fram till första augusti båda åren får han fram exakt samma siffror. Såväl 2022 som i år har den lokala sjöräddningen haft 43 medlemsuppdrag (förebyggande uppdrag) och 19 larm (vård, sjöräddning, kommunal räddningstjänst, polisiära larm).
– Så förenklat kan man säga att vi har exakt samma statistik som föregående år. Det var pandemiåren 2020 och 2021 som stack ut. Det var väl när folk inte kunde åka till Thailand eller Medelhavet, då köpte man båt och semestrade här hemma istället. Sedan har ju bränslet blivit dyrare också, det kan också bidra till minskad båttrafik och därmed minskat antal olyckor, säger Erik Molander.
2020 hade Sjöräddningen Vadstena/Motala hela 139 insatser och 2021 var motsvarande siffra 132. Åren 2010-2019 nådde den årssiffran aldrig högre än 83 (2018).
19 av de 62 utryckningarna hittills i år benämns alltså som larm. I år har de handlat bland annat om vårdärenden som att personer blir sjuka eller skadade på en ö eller att det har brunnit på öar och att Sjöräddningssällskapet då hjälper kommunala räddningstjänsten med släckningsarbete.
– Vi hjälper också till om något har inträffat på fastlandet och det är lättare att komma intill sjövägen, säger Erik Molander.