Skörden slår alla rekord

Försnacket talade om en riktigt bra skörd för östgötaslättens bönder. Nu ser det också ut att bli en rekordskörd volymmässigt – men inte ekonomiskt.

Peter Borring kan se tillbaka på en lyckad skördeperiod för traktens bönder.

Peter Borring kan se tillbaka på en lyckad skördeperiod för traktens bönder.

Foto: Simon Petersson/TT

Motala/Vadstena2015-09-16 21:03

"Oavsett ekologiskt eller konventionellt så känns det nog här i området bra för de flesta bönder, än så länge."

Så sa Peter Borring, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund Östergötland, till MVT i mitten av augusti. Sommarens jämna "skvättande" hade gett bra förutsättningar för en god skörd på de östgötska åkrarna. Nu vet vi att det också blev bra.

– Det är rekordskörd, det kan vi säga utan att överdriva. Genomsnittligt bra skördar på de flesta grödor, säger Borring.

Går det att säga några siffror?

– Nja, men om man ska våga sig på något för att sätta det i kontext så kan man säga att snittskörden för höstvete i Östergötland ligger på runt 7-7,5 ton (per hektar), så kanske den är något ton upp i år. Så bra skördar är det.

Stundtals har det under skördeperioden till och med varit svårt för till exempel Lantmännen att få fram tillräckligt med lastbilar för transport.

Men bara för att skörden är bättre än någonsin betyder det inte att böndernas mungipor pekar rakt upp.

– En bonde får aldrig vara riktigt glad. Det här kommer inte bli något rekordår. Rent ekonomiskt kommer det här i bästa fall bli ett medelår. Just för att det är så otroligt låga priser, säger Borring.

– Vi har de lägsta spannmålspriserna på tio år.

Stora producentländer som USA, Kanada, Australien och Argentina har haft bra skördar de senaste åren vilket har fått världsmarknadspriset att sjunka dramatiskt.

– Sedan har vi en bubblare som är en riktig fuling i många perspektiv, och det är Ryssland. Vissa år exporterar de spannmål i massor när de har fått bra skördar. Och andra år importerar de till och med, fast de försöker att mörka sin dåliga spannmålsskörd för att priset inte ska gå upp på världsmarknaden, säger Borring.

Att bonden har haft en bra tid i skördetröskan i år är det ingen tvekan om. Frågan är hur det blir när bokslutet ska göras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!