LÄS MER: Folkrace-tävlingen drabbades av vattenbrist

Det var tidigt på lördagsmorgonen som vattnet på flera adresser i Motala slutade att rinna. En stor läcka på en huvudledning i marken vid Järnvägsgatan var orsaken. Snart tömdes hela vattenledningsnätet i Motala på vatten som en följd av läckan, vilket fick konsekvensen att stora delar av Motala plötsligt var utan vatten i kranarna.

Vid 15-tiden uppstod en ny läcka, den här gången på Vickerkullavägen. Även den läckan var större än vad som brukar vara fallet när kommunen får larm om läckor.

Artikelbild

| Emma Fransson laddade med vattenkannor.

– Det försvårade situationen för oss. Vi fick inte upp trycket som vi ville och det gjorde att tog längre tid att få tillbaka vattentrycket i bland annat Brinkenområdet, förklarar Anders Edholm, verksamhetschef vid vatten och avfall vid kommunen.

Två stora läckor samma dag. Har de ett samband eller hade ni bara otur?

– Det kan vara så att den andra läckan kan vara en följd av att vattentrycket sjönk efter den första läckan. Så kan det vara, men det vet jag inte, säger Anders Edholm.

Under lördagen fick dock de allra flesta Motalabor tillbaka vattnet. Undantaget var tolv fastigheter på Frasergatan och ett antal fastigheter i Smedsby. Vattenkärror finns utplacerade på platserna.

Artikelbild

| Det var en omfattande vattenläcka som Motala kommun drabbades av.

Tanken var att hushållen på Frasergatan skulle få vattnet tillbaka på söndagen. Så blev det inte. Reparationen av vattenläckan på Järnvägsgatan inleddes på söndagen, men fick avbrytas. Marken var för blöt för att man skulle kunna fortsätta. Maskinerna kunde inte arbeta som tänkt i den sanka marken och det finns också risk för att skada intilliggande rör om marken är för vattenfylld.

Arbetet fortsätter i stället på måndagen, då marken dränerats. Då tros också reparationen på Vickerkullavägen kunna inledas.

Artikelbild

| Det var en omfattande vattenläcka som Motala kommun drabbades av.

Anders Edholm beskrev den första läckan som ovanligt stor. Den andra var också den omfattande. Kommunens personal sattes på prov.

– Jag är nöjd med insatsen. Personalen har gjort ett bra jobb, det är två stora huvudledningar som gått sönder och ett enormt vattenflöde, säger Anders Edholm.

Artikelbild

| Emma Fransson fick hjälp att bära vatten av barnen Sixten och Kajsa Martinsson samt dottern Siri.

– Många hade vattnet tillbaka vid 07:30-tiden. Sjukhuset fick snart tillbaka sitt vatten. Personalen gjorde ett bra jobb.

Orsaken till läckorna var på söndagen okänd. Svaret tros hittas när kommunen kunnat gräva sig ner till ledningarna i veckan.