Han är filmaren och förra vadstenabon som förvaltar arbetarefotografen Jean Hermansons efterlämnade arkiv med runt 50-år gamla verkstadsinteriörer, bland andra från Motala Verkstad.

Hermanson tog tusentals bilder under sina återkommande besök. Avsikten var, vilken också förverkligades, att dokumentera arbetare, arbetsliv och miljöer för kommande bokverk.

Jean Hermanson var verksam i Malmö och avled 2012. Nils Petter Löfstedt hade innan dess blivit hans assistent och försöker nu reparera vad Hermanson ofta beklagade sig över – att han inte noterade namnen på arbetarna på bilderna.

Artikelbild

Nils Petter Löfstedt kommer till Motala och Folkets hus med 100–150 bilder från Motala Verkstad, tagna i skarven 1960-70-tal. Många av dem har tidigare aldrig visats offentligt.

– Jag kommer att lägga dem ut i lådor och pärmar och det ska finnas möjlighet att fylla i namn på personer som känns igen, säger Nils Petter Löfstedt.

Liksom tidigare förevisningar på andra orter räknar han med emellanåt rörande möten med dem som har någon relation till bilderna:

– För många känns det som att komma tillbaka till en plats, att hitta sin bit av en historia som varit bortglömd.

Artikelbild

Motala Verkstad-bilderna visas i samband med att LO ordnar familjedag i Folkets hus.

Nils-Petter Löfstedts inledande namnjakt skildras i hans egen uppmärksammade dokumentärfilm "Himlens mörkrum" från förra hösten. Den har visats i en kortversion i SVT, men i samband med visningen av MV-bilderna kommer den kl 11 att visas i sin fulla längd, en timme och 22 minuter, i Folkets hus teatersalong.