Det är lätt att få bilden av Motala som en stad där industrin är döende, men de samtal som yrkesutbildningarna på Carlsund tar emot visar på motsatsen.

– Företag både från stan och utanför ringer för att rekrytera. Vi börjar faktiskt få slut på elever. Det finns gott om mindre företag och entreprenörer i Motala, berättar Martin Hjelmar, lärare vid fordonsprogrammet på Carlsund.

Av de som läser sista året på byggprogrammet på Carlsund har alla minst sommarjobb. Lika eftertraktade är eleverna på vård och omsorg, fordon och industri. En angenäm historia för både elever och lärare.

– Vår skola har ett bra rykte, vi levererar bra praktikanter och sådant sprider sig fort i branscherna, säger Martin Hjelmar.

Hon vill jobba med människor under sin gymnasietid men inte på bekostnad av högskolebehörighet. Sofia Persson läser andra året på vård och omsorgsprogrammet.

– Jag är inte 18 än, men har ändå blivit erbjuden arbete på äldreboendet Sandgården. De praktikveckor vi har öppnar för unika möjligheter, berättar Sofia Persson.

Att studera vid en yrkesutbildning innebär inte att högskoleutbildning inte är ett alternativ. Sofia menar att det snarare är en seglivad myt.

– Efter studenten planerar jag att läsa vidare till socionom eller psykolog. Jag vet inte varför vissa tror att yrkesutbildningar inte ger högskolekompetens men det stämmer verkligen inte, säger hon.

Sofia nämner en tjej som går i klassen under henne som vill läsa vidare till polis.

– För det krävs minst ett års erfarenhet av arbetslivet och den här tjejen vet att chansen att få jobb direkt efter gymnasiet är stor, berättar Sofia.

Arbete i Norge eller plugga till flygplanstekniker. Det velar Martin Wollertsen mellan. Han tar snart studenten från fordonsprogrammet och har trivts på Carlsund.

– Lärarna är som vänner, de har verkligen brytt sig och förtjänar beröm, menar Martin Wollertsen.

Det var under praktiken som Martin kom i kontakt med det norska företaget där han nu blivit erbjuden arbete.

– Det bästa med yrkesutbildningar är att man inte blir bunden, det är lika enkelt att börja jobba som det är att börja på universitetet, berättar Martin.