– Det är alltid hedrande att bli nominerad, mer kan jag inte säga idag. Det här ska bestämmas av partiets medlemmar nästa måndag och jag kan inte gå händelserna i förväg, säger Elias Georges.

Han har officiellt nominerats till posten som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, men med det följer även titeln oppositionsråd.

Georges är 47 år och har tidigare gjort sig mest känd som kommunfullmäktiges ordförande, en post han lämnade i och med de rödgröna partiernas valnederlag. Civilt jobbar han inom Bostadsstiftelsen Platens marknadsavdelning.

Artikelbild

| Ingvar Ståhl (S) föreslås som kommunfullmäktiges andra vice ordförande.

Camilla Egberth är fast besluten att stå till förfogande och säger att valberedningens förslag var oväntat.

– Jag kan inte kommentera det eftersom jag inte vet hur man resonerat. Men jag vet att också jag har nomineringar. Senast idag har jag fått påringningar från sådana som vill att jag kandiderar och det har jag meddelat att jag gör, säger hon.

För Socialdemokraternas del blev Valnederlaget hårt. Sett till valet 2014 föll man elva procentenheter och tappade runt en fjärdel av sitt röstetal. För valberedningen blev uppenbarligen konsekvensen att det tidigare kommunalrådet inte kan vara kvar i ledande position. Så blev utgången också för Johan Andersson efter förlustvalet 2006.

Men inte heller valberedningens ordförande Ulla Axelsson vill kommentera förslaget förrän medlemmarna sagt sitt. Dessa får även ta ställning till om S-avdelningens ordförande Ingvar Ståhl kan föreslås som partiets kandidat till posten som kommunfullmäktiges andre vice ordförande.