"Ville göra något som inte gjorts tidigare"

Ideerna hos UF-företaget "Får jag?" resulterade i en normbrytande bok för barn. "När vi fick information om kursen så ville vi göra något för samhället" säger Emma Wiik.

Isabella Lönn, Emma Wik, Josefine Wåhlin och Nellie Björk Nilsson är grundarna av Får jag? UF.

Isabella Lönn, Emma Wik, Josefine Wåhlin och Nellie Björk Nilsson är grundarna av Får jag? UF.

Foto: Sofia Axelsson

Motala kommun2019-10-31 16:00

Carlsundseleverna Emma Wik, Isabella Lönn, Josefine Wåhlin och Nellie Björk Nilsson är trötta på samhällets normer. Med sin bok och UF-företaget, Får jag? UF, vill de visa upp hur en helt vanlig kan familj ser ut. Då de alla fyra går på barn- och fritidsprogrammet var det självklart att boken skulle rikta sig till barn från förskoleålder till lågstadiet. 

– När vi fick information om kursen så ville vi göra något för samhället, säger Emma Wik och fortsätter:

– Och så började vi fundera på vad vi skulle göra. Vi ville ju göra något som inte gjorts tidigare. Då kom vi på att  vi ville skriva en normbrytande bok till barn.

Boken heter "Får jag bli brandman?" och handlar om Astrid som bor tillsammans med sina två mammor och hennes storebror Leo som sitter i rullstol. Hon drömmer om att bli brandman och tillsammans med bästa vännen Ali hamnar de i ett spännande äventyr på en brandstation.

Vad kommer er bok att bidra med?

– Vi är ute på praktik fyra veckor varje termin och jag har aldrig sett en bok som tar upp något annat än "mamma, pappa, barn". Så jag hoppas på den kan förändra synen på barnböcker, säger Emma Wik.

– Tanken med vår bok är ju att det ska vara en helt vanlig berättelse. Det är mer på bilderna som man ser att det är normbrytande, säger Josefina Wåhlin.

– Det ska inte bli någon diskussion utav det, utan det är en självklarhet, säger Nellie Björk Nilsson.

Boken är illustrerad av förskoleläraren Medina Lejdung som UF-företaget hittade på Instagram.

Fotnot: UF står för Ung Företagsamhet.

Karaktären Astrid pryder UF-företagets ryggar.
Karaktären Astrid pryder UF-företagets ryggar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!