Äppelinlämningen på Brunneby igång

I lördags startade äppelinlämningen. Privatpersoner kan nu lämna in sina äpplen till Brunneby musteri.

I helgen var det Cissi Zelenovik som tog emot i äppelinlämningen på Brunneby musteri.

I helgen var det Cissi Zelenovik som tog emot i äppelinlämningen på Brunneby musteri.

Foto: Katarina Hydén

Näringsliv2014-09-21 20:28

Utanför gårdsbutiken står en rödmålad liten bod och en stor våg. Hit kan privatpersoner komma med sina äpplen. Cissi Zelenovik jobbar normalt i musteriet, men stod och tog emot äpplen under söndagen.

Kommer många och lämnar in äpplen?

– Inte idag eftersom det är så dåligt väder, men igår var det jättemånga, säger Cissi.

Travar med stora trälårar med äpplen vittnar om att många valde att lämna in frukt den dag då inlämningen startade.

– Det är som en tradition för många att lämna in sin frukt, säger Cissi.

Vid inlämningen vägs frukten. Den som lämnat in får en lapp med angivet antal inlämnade kilon frukt och kan sedan byta mot varor i gårdsbutiken.

Äpplen som kanske annars bara skulle ligga in trädgårdar och bli förstörda kommer nu till användning.

Vad gör ni av äpplena?

– Vi gör äppelcider och äppelmust av deras äpplen sen och det är jättebra.

Alla sorters äpplen är okej att lämna in. Inne i musteriet går personalen sen igenom frukten och om en speciell sorts cider ska göras kan äpplena behöva sorteras efter sort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!