Glöm datorer, mobiltelefoner och allt vad det kan vara. För andra året i rad anordnar tävlingshästuppfödaren Eva Gudmundsson Black Friday på Flemminge gård.

– Det blir spännande. Vi har bakat en massa frallor men jag kanske blir ensam här, säger Eva och skrattar.

Risken är nog ganska liten med tanke på fjolårets respons.

– Då var det nog 60 personer här. Vi sålde elva hästar då, alla utom en som var ute till försäljning.

Eva Gudmundsson är den fjärde generationen i familjen som jobbar med det här. Flemminge gård är Nordens största uppfödare av hopphästar, plus att man även säljer dressyrhästar.

– Jag har omkring 80 hästar här just nu. Alla är gjorda för att kunna bli världshästar men sen är det ju upp till var och en vad man gör med dem, plus att de håller sig friska och så, säger hon.

Eva konstaterar att gårdens Black Friday onekligen är en unik företeelse i just den här smala branschen.

– Jag, eller vi, har aldrig hört talas om att någon annan i världen har haft det i alla fall.

Under Black Friday i år finns 14 hästar till försäljning, plus auktion på två embryon med hoppstjärnan Casall och dressyrstjärnan Totilas som pappor.

– Det är första året vi har den auktionen. Det är top notch, och de stona (Mlle Mizo F och Stella Carnes) står här på gården. Casall känner ju alla till från Rolf-Göran Bengtsson och Totilas blev världens dyraste häst när han såldes för 150 miljoner kronor, berättar Eva.

Hur många avkommor har de hingstarna?

– Totilas kanske får 150–200 föl i världen varje år, Casall kanske lite fler.

Bland de "färdiga" fölen och hopphästarna som finns till försäljning ligger priset på mellan 60 000 och 200 000 kronor.

– De som kostar 60 000 skulle kosta 80 000 normalt. Om man tittar på världsmarknaden så dumpar vi kanske inte priserna, i så fall skulle de billigaste ligga på 40 000 ungefär.

Black Friday-upplägget är lite justerat i år och det är inte först till kvarn som gäller.

– I fjol var det så att den som tog mig först i handen och sa hästens namn fick köpa den, men det blev inget bra. Det var folk som hade åkt lång väg som inte fick chansen att köpa då. I år tar vi fram en häst i taget och om det är flera intressenter på samma häst så höjer vi priset 3 000 kronor i taget, berättar Eva Gudmundsson.

Hur mycket kan embryoauktionen ge?

– Vi vet ju inte ens om de blir sålda. Utgångspriserna är på 50 000 kronor men vi hoppas de kryper upp över 100 000 i alla fall.

Om man inte kan ta sig till Flemminge gård finns det även möjlighet att köpa en häst via telefon.