En styrka bestående av sex personer utgår på onsdagskvällen från Norrköping med en släckbil och en vattenenhet. Tillsammans med personal från Jönköping och Kalmar län ska de försöka bekämpa den skogsbrand som rasar i Särna i Älvdalens kommun i Dalarna. Branden täcker nu en yta på cirka 300 hektar.

– Den är alltså stor som 300 fotbollsplaner, säger Mikael Kalered, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Branden i Särna är en av många skogsbränder som just nu rasar i Dalarna och räddningstjänsten där är i stort behov av hjälp – de skickade därför ut en förfrågan till bland annat Räddningstjänsten i Östra Götaland. Och det var inga problem för den östgötska räddningstjänsten att få in personal:

– Många har gått ifrån sina semestrar, de gör det frivilligt. Vi hjälper varandra inom räddningstjänsten, vi har den kutymen, säger Mikael Kalered.

Det är ett intensivt arbete som väntar de sex brandmännen som kommer från Norrköping, Motala och Mjölby. De anländer i Dalarna någon gång under tidig morgon på torsdagen och kommer eventuellt behöva sätta igång och arbeta på en gång. Sedan följer ett intensivt schema av sex-åtta timmars arbete med sex-sju timmars vila emellan under fyra dagars tid.

– Och de arbetar i väldigt hög värme, det är påfrestande, säger Mikael Kalered.

Styrkan åker hem på söndag eftermiddag, men räddningstjänsten i Östra Götaland räknar med att behöva skicka ytterligare en styrka på tisdag.