– Viruset cirkulerar främst i Stockholmstrakten och hästar dör av det. Då tycker jag att vi måste agera, det är allas ansvar att få stopp på spridningen av viruset, det är bara vi människor som kan göra det, säger Thereza Eriksson som driver Hylinge häst på Vikbolandet.

I stallet, där ingen häst drabbats av det fruktade viruset, finns ett 20-tal ridhästar. Det är både Thereza Erikssons egna och inackorderade.

Thereza Eriksson menar att läget är så akut att det inte längre räcker med att byta kläder innan man går från ett stall till ett annat. Hylinge gård hålls därför stängd för alla besökare som riskerar att föra smittan vidare mellan olika stall och hästar.

Artikelbild

| För att skydda sina hästar stänger nu Thereza Eriksson sitt Hyllinge häst på Vikbolandet för besökare.

– Det är bara vi människor som kan få stopp på det här genom att inte besöka varandra och föra smittan vidare. Det är jätteviktigt så att smittan inte förs vidare.

Däremot är den öppen för de som enbart träffar hästarna på Hylinge, som de som tar ridlektioner eller har sina hästar inackorderade på gården.

– Andra människor får inte komma hit. Det är ett enkelt beslut att ta, jag tvekar inte en sekund på det.

Abortviruset kallas EHV-1 och är en form av herpes som många hästar bär latent. Det kan aktiveras av till exempel stress eller ett nedsatt immunförsvar. Dräktiga ston kan kasta sina ofödda föl.

Artikelbild

| För att skydda sina hästar stänger nu Thereza Eriksson sitt Hyllinge häst på Vikbolandet för besökare.

– Det otäcka är att det i år är en neurologisk form av viruset som sprids, hästarna förlamas och man kan till slut tvingas avliva dem.

Thereza Eriksson vill se både tävlingsstopp och träningsstopp, eller egentligen stopp för alla tänkbara situationer där smittan riskerar att föras vidare mellan hästarna. Ett problem är dock alla som i sina jobb behöver besöka flera gårdar, som hovslagare och veterinärer till exempel.

Artikelbild

| För att skydda sina hästar stänger nu Thereza Eriksson sitt Hyllinge häst på Vikbolandet för besökare.

– Det är en jätteproblematik. Man vill ju att hästarna ska skos men samtidigt vill man inte att det kommer en hovslagare som nyss varit i ett annat stall.

Under hur lång tid Hylinge häst ska hålla stängt för de flesta besökarna vet inte Thereza Eriksson.

– Jag vill hålla det här tills man vet om fler stallar åker på viruset. Det är bättre att göra så än att bli efterklok och ångra att jag inte stängde.