Inne i den stora byggnaden på Linnégatan arbetas det för fullt. Dagen före det att Stockholms Auktionsverk ska slå upp portarna för sin nya filial i Norrköping återstår en hel del jobb att göra.

– Jag hoppas kunderna har överseende med att det är en auktionsverksamhet under uppbyggnad, säger Lina Olsén.

För den 38-åriga filialchefen handlar det om ett kärt återseende av lokalerna på Butängen. Det var nämligen här som hennes föräldrar Anders och Lisbeth Olsén drev Norrköpings Auktionsverk fram till 2011, när det blev uppköpt av Bukowskis.

Artikelbild

| Lina Olsén driver Stockholms Auktionsverks nya filial i Norrköping. "Det blir väldigt många spännande möten", säger hon om sitt yrke.

– Jag är ju uppväxt med auktionslivet. Och jag älskar det, säger 38-åringen som nu slagit sig ner i Krokek.

Vad är det som är så kul med auktioner?

– Det är kombinationen människor och föremål. Det blir väldigt många spännande möten, och du vet aldrig vad som kommer in genom dörren. Du blir ständigt överraskad.

I Norrköpingsfilialen kan man lämna in föremål, få föremål fotograferade och hämta ut föremål som man köpt online. Det blir inga fysiska auktioner i lokalen. All försäljning sker online.

Artikelbild

| För att kunna säljas måste föremålen vara värderade till minst 800 kronor.

– Men man får gärna komma hit och få sina saker värderade. Vi gör också hembesök, säger Lina Olsén.

Som en del av Stockholms Auktionsverk exponeras föremålen online på både Auktionsverket och Lauritz. Det danska auktionshuset Lauritz hade filial i Norrköping fram till 2017 då Auktionsfabriken AB gick i konkurs. Bukowskis, som köpte Norrköpings Auktionsverk, lade ner verksamheten 2015.

Artikelbild

| Så här såg det ut 2011 när Bukowskis köpte Norrköpings Auktionsverk.

Mot den bakgrunden – varför väljer ni att öppna i Norrköping?

– Det är en del av en större satsning, vi vill etablera oss på flera ställen i landet. Vi ser att det finns potential i det här området. Och just i den här lokalen har auktionsverksamheten alltid gått bra.

Artikelbild

| I den nya Norrköpingsfilialen kan man få sina värdemål värderade.

Enligt Lina Olsén finns det även stora muskler bakom satsningen.

– Online når Stockholms Auktionsverk via Lauritz besökare från 200 länder. Varje dag är 3,6 miljoner besökare inne på sajten.

Artikelbild

| Dagen före öppnandet jobbas det för fullt i lokalerna på Butängen.

Dagen före öppningen står det lite spridda föremål runt om i lokalerna. Mest stolar i olika former och årgångar. På en hylla ligger lite mindre prylar – klart är att allt inte kommer att kunna säljas.

– Det måste ha ett värde på minst 800 kronor. Själva budgivningen kan börja på 300 kronor och uppåt, förklarar Lina.

Artikelbild

| Lina Olsén har auktionsverksamhet i blodet. "Du blir ständigt överraskad".

Vad är senaste trenderna inom auktionsvärlden?

– 50-talet är fortfarande populärt. Men jag tycker att det är kul att se att man nu börjat ta ut svängarna lite mer. Det är den personliga stilen som gäller, säger Lina Olsén.